Siamezele Tatiana şi Anastasia: «Visăm la ziua când ne vom privi în ochi»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Nu au fost niciodată mai fericite ca acum. În sfârşit, viaţa româncelor Tatiana şi Anastasia se poate schimba. Ele au intrat în programul de supraveghere al unei echipe mixte de doctori din Chicago, SUA, care crede că în curând operaţia de separare a celor două căpşoare unite va fi posibilă.

Au trecut patru ani de când fetele au încetat să mai spere că vor avea o viaţă normală. Acum, o echipă de medici din Chicago este pregătită să înfăptuiască un miracol.

Preotul catolic bizantin Alin Dogaru, tatăl micuţelor, se roagă pentru această minune în fiecare seară de mai bine de şapte ani.

Şi asta pentru că ştie că timpul curge în defavoarea separării. Mama fetelor, Claudia Dogaru, de 35 de ani, a declarat pentru „The Sun" oftând: „de când au venit pe lume, sperăm să le putem oferi dreptul de a trăi fiecare în trupul ei.

Tot ce am aşteptat până acum a fost ca doctorii să ne ofere suficient de multe certitudini că şansele de reuşită ale operaţiei sunt ridicate.

Acum, doctorii din Chicago ne-au redat speranţa, însă ne este foarte frică de operaţie. Tati şi Ana sunt ce avem noi mai de preţ. Nu putem accepta gândul că le-am putea pierde".

Părinţii fetelor refuză cu încăpăţânare gândul că siamezii uniţi în zona capului nu trăiesc mai mult de 11 ani.

Claudia şi Alin Dogaru, alături de cei patru copii ai cuplului: gemenele Ana şi Tati, sora lor mai mare Maria şi Tudor Alexandru, care a venit pe lume anul trecut, la puţin timp după ziua de naştere a siamezelor

simeon stalpnicul png

Tatăl, Alin, de 36 de ani, povesteşte cu lacrimi în ochi: „este îngrozitor. Cu cât trăiesc mai mult, cu atât trupurile lor se îmbină şi nu se mai pot despărţi. Iar vieţişoara lor se scurge ca nisipul într-o clepsidră.

Operaţia de separare e ca o sabie cu două tăişuri: le poate schimba viaţa, dar la fel de bine le-o poate curma".

În august 2007, fetele au fost la un pas de separare la Rainbow Babies & Children Hospital din Cleveland, Ohio, SUA.

Ana şi Tati lucrează fiecare cu profesorul ei

Însă după 10 ore de operaţie, doctorii s-au oprit pentru că fetele puteau muri pe masa de operaţie. Presiunea sângelui din trupul Anei era prea scăzută, în timp ce corpul Tatianei o avea extrem de ridicată.

Totuşi, ultimele teste indică o tendinţă de egalizare a tensiunii, iar o echipă de specialişti din Chicago caută noi modalităţi de a face miracolul - separarea celor două surori.

Cum însă deocamdată nu există tehnici avansate pentru a izola în deplină siguranţă sistemele vasculare ale siamezelor, familia lor îşi pune toate speranţele într-o descoperire în domeniu.

Operaţie eşuată, în 2007

Tatiana este lipită de ceafa surorii sale şi are o malformaţie la nivelul vaselor de sânge din inimă.

Anastasia are un singur rinichi, care nu funcţionează la capacitate normală şi de aceea foloseşte rinichii surorii sale.

În 2007, medicii de la spitalul din Cleveland stabiliseră că vor separa fetiţele printr-o procedură complexă, în patru etape.

După câteva operaţii reuşite, realizate în premieră mondială, ei au fost nevoiţi, din păcate, să întrerupă intervenţia chirurgicală finală de separare.

"După ce am înlăturat osul cranian, ţesutul cerebral s-a umflat. În consecinţă, am decis să oprim operaţia în acest stadiu", a declarat la vremea respectivă dr. Nathan Levitan, de la Centrul Medical al Spitalelor Universitare din Cleveland.

Speranţele familiei Dogaru au renăscut însă în urmă cu puţin timp. „Am văzut luna trecută că alţi doi siamezi craniopagi au fost separaţi cu succes la Londra. Vrem să fie la fel şi pentru Tati şi Ana", a declarat Alin Dogaru.

De şapte ani, unite în zona capului

Fetele au venit pe lume în 2003, la Roma, în Italia, din părinţi români. Tatăl, Alin Dogaru, este preot, iar mama, Claudia, asistentă medicală.

Au ştiut că gemenele erau unite în zona capului încă de când sarcina avea 19 săptămâni, dar au luat hotărârea de a nu renunţa la ele.

Fetele au beneficiat de aparate speciale prin care le era supravegheată dezvoltarea oaselor

simeon stalpnicul png

La un an de la naşterea fetelor, familia a plecat în America, în speranţa că specialiştii de acolo vor reuşi să le separe pe Ana şi Tati.

După eşecul din 2007, familia a încercat să le asigure fetelor o existenţă cât mai firească. În acest moment, Ana şi Tati nu au nici o problemă psihică.

Ba dimpotrivă, au terminat primele din clasă anul şcolar trecut. Le place să se joace şi sunt înnebunite după partidele de înot şi călări.

La împlinirea vârstei de doi ani, Ana şi Tati au suflat pe rând în lumânări

simeon stalpnicul png

„Ne doare când vin acasă şi ne povestesc că au colegi care nu vor să se joace cu ele pentru că sunt nişte ciudate.

Ni se rupe sufletul că unii copii pot fi atât de cruzi în naivitatea lor. Dar Tati şi Ana sunt două învingătoare şi Dumnezeu le veghează", a povestit tatăl Alin.

Fetele îşi doresc mult de tot să sară pe trambulină, dar nu pot din cauza sudurii craniene. Visează să se întreacă în maşinuţe, însă toate acestea... numai după operaţie.

Mai citeşte:

Fostele siameze unite în zona capului, externate de ziua lor

Siameze sănătoase, cu aceiaşi plămâni

Şocant! Un tată cere ca fiicele sale siameze să fie lăsate să moară

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net