Separatiştii din Catalonia au obţinut victoria în alegerile regionale

Ultima actualizare:

    Separatiştii au câştigat 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalanFoto: AFP
Separatiştii au câştigat 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalanFoto: AFP

O coaliţie separatistă care a promis independenţa regunii spaniole Catalonia a obţinut victoria în alegerile regionale de duminică, relatează DPA în pagina electronică.

lianţa separatistă condusă de către liderul catalan Artur Mas a obţinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi. Lista lui Mas, "Junts pel si" (Împreună pentru da), a obţinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar "Candidatura d'Unitat Popular" (CUP, extremă stânga) zece.

"Am câştigat", a declarat Mas după numărarea voturilor. Alianţa a obţinut o eventuală majoritate absolută (47,8%) în Parlament, dar nu şi majoritatea voturilor exprimate.

"Separatiştii au pierdut plebiscitul", a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest eşec al separatiştilor de a obţine majoritatea voturilor exprimate.

Alegătorii din această regiune bogată din nord-estul ţării şi-au exprimat opţiunile politice duminică, în cadrul unui scrutin catalogat de către Mas drept un "referendum" pe tema despărţirii Cataloniei de Spania.

Mas a format această alianţă separatistă înainte de alegeri, anunţând că o victorie a coaliţiei va însemna independenţa celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni.

Partidul lui Mas, "Convergència Democràtica de Catalunya" (CDC, la putere), s-a alăturat mai vechilor săi rivali din cadrul "Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) şi altor grupări cetţeneşti pentru a forma "Junts pel si"".

Pentru a obţine majoritatea absolută de 68 de mandate, lista lui Mas se poate alia cu "Candidatura d'Unitat Popular".

Aproximativ 77% dintre cei 5,5 milioane de catalani cu drept de vot au participat duminică la scrutin, o prezenţă cu aproximativ zece puncte procentuale mai mare decât la ultimele alegeri regionale, în 2012.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei. "Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei", a declarat el.

Politicieni din Uniunea Europeană (UE) au avertizat că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din Uniune şi nici din zona euro.

Mas a vrut să organizeze un referendum pe tema independenţei regiunii în noiembrie, însă Curtea Constituţională spaniolă a declarat un asemenea vot ilegal, după ce Madridul a depus plângere în acest sens.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net