Salah Abdeslam: «Nu am vrut să mă arunc în aer. El este responsabil»

salah_abdeslam.jpg

salah abdeslam
Salah Abdeslam a fost capturat de polițiștii belgieni vineri, 18 martie

Salah Abdeslam, unul dintre teroriștii implicați în atentatele din Paris, de la 13 noiembrie 2015, a fost arestat vinerea trecută (18 martie), în Bruxelles. După o săptămână, Abdeslam a făcut dezvăluiri poliției despre creierul din spatele atentatelor din Paris, dar și despre ce s-a întâmplat, de fapt, la Stade de France.

În cadrul audierii acestuia, autoritățile au obținut informații importante despre rețeaua teroristă Stat Islamic/Daesh. Potrivit Mediafax, un post francez a obținut documentele poliției belgiene, unde sunt trecute declarațiile lui Salah Abdeslam de după arestare. Teroristul a pus totul pe seama lui Abdelhamid Abaaoud, care s-a detonat la Paris.

abdelhamid_abaaoud.jpg

abdelhamid abaaoud
Abdelhamid Abaaoud ar fi fost creierul din spatele atentatelor din Paris

 

„Este Abaaoud. Știu asta pentru că mi-a zis fratele meu, Brahim. El mi-a zis că Abaaoud este responsabil. L-am întâlnit pe Abaaoud în noaptea de 11 spre 12 noiembrie 2015. A fost singura dată în viața mea când l-am văzut pe Abaaoud”, a mărturisit teroristul. Acesta a recunoscut că „a închiriat mașini și (camere) de hotel la solicitare” pentru cei responsabili de atentatele din Paris.

Totuși, informațiile transmise de ei nu se potrivesc cu cele deținute de autorități. Abdeslam și Abaaoud au fost arestați împreuină în Belgia, în anul 2010, pentru furt, semn că cei doi se cunoșteau de ani de zile la momentul atacurilor.

Planul teroriștilor era ca și Salah Abdeslam să se detoneze în atentatele de la 13 noiembrie. Teroristul a mărturisit anchetatorilor că a refuzat să facă acest lucru. „Trebuia să intru ca un client pe Stade de France. Cu toate acestea, nu aveam bilet (...). Am renunțat în timp ce oprisem mașina. Mi-am lăsat cei trei pasageri din mașină, apoi am demarat. Am condus cu o viteză haotică”, a mai relatat el. Acesta a recunoscut că dintre pasageri, îl cunoștea doar pe Bilal Hadfi, ceilalți fiind doi irakieni care îi erau străini.

Loading...
 
 

Citește și

  • donald trump atentate bruxelles

    Controversatul republican, care candidează la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump declarat că autoritățile belgiene ar fi putut evita atentatele teroriste de marți (22 martie) dacă l-ar fi torturat pe Salah Abdeslam, capturat cu câteva zile înainte de tragedie.

  • Peste 130 de oameni au fost uciși și mai mult de 350 au fost răniți, în Paris, în urma unor atentate teroriste simultane petrecute la 13 noiembrie 2015. Atacurile au fost revendicare de Statul Islamic, care a susținut că atentatele au fost o reacție la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak. Chiar dacă mai multe persoane au fost reținute, creierul atentatelor de la Paris, islamistul Saleh Abdeslam, era încă liber.

  • bruxelles terorism

    Salah Abdeslam (26 de ani), creierul atacurilor teroriste din Paris, a fost capturat de poliția din Bruxelles în 18 martie, după ce a fost pentru mai multe luni cel mai căutat terorist din Europa.

  • atentate teroriste Bruxelles

    Cel mai căutat terorist al Europei a fost prins vineri seară (18 martie) în urma unei operațiuni la Bruxelles în cartierul Molenbeek. Francezul de origine marocană Salah Abdeslam era căutat de 126 de zile, după a fost declarat suspectul principal în urma atentatelor din Franţa (Paris), în luna noiembrie a anului trecut.