SUA acuză Rusia că nu a atacat teroriştii în Siria. Reacţia Moscovei

Ultima actualizare:

    Statele Unite ale Americii susțin că Rusia nu a atacat poziții ale ISISFoto: AP
Statele Unite ale Americii susțin că Rusia nu a atacat poziții ale ISISFoto: AP

Rusia a efectuat primele raiduri aeriene, în spațiul sirian, miercuri (30 septembrie). Au bombardat poziții ale organizației ISIS, din provincia Hama și din vecinătatea orașului Homs. Cu toate acestea, Occidentul are dubii că Rusia ar fi atacat într-adevăr poziții ale Statului Islamic, în Siria. Operațiunea a primit undă verde din partea senatului rus, la solicitarea președintelui Vladimir Putin.

Bombardamentul s-a soldat cu 36 de morți, printre care se aflau și copii. Potrivit Ministerului Rus al Apărării, din cele 20 de misiuni pe care le-au efectuat avioanele de vânătoare, 8 au vizat și anihilat puncte ISIS. Șeful Pentagonului din Washington are o părere contrară. Ash Carter a declarat că atacurile nu ar fi vizat organizația teroristă și că abordarea rusă este contraproductivă și sortită eșecului, potrivit stirileprotv.ro.

Tensiunile între Rusia și Statele Unite ale Americii cresc. Vladimir Putin susține că atacurile vor respecta limite definite strict. El a precizat că va sprijini armata siriană, împotriva grupărilor teroriste, dar nu vor trimite trupe la sol, ci vor efectua operațiuni aeriene. Statele Unite susțin că au fost anunțate cu doar câteva ore înainte, că avioanele rusești vor bombarda Siria și că nu li s-au comunicat cu precizie care vor fi țintele lor. Potrivit surselor unor oficiali de securitate americani, localitățile de la prefieria orașului Homs și alte ținte din provini Hama nu sunt zone care s-ar afla sub controlul extremiștilor ISIS.

Putin, acuzat că îl sprijină pe al-Assad

Senatorul republican John McCain e de părere că Vladimir Putin vrea să îl sprijine pe președintele Siriei Bashar al-Assad, care se luptă cu rebelii ce nu îl mai vor la putere: “Vedem deja adevăratele intenții ale lui Putin. Vrea să-l sprijine pe Assad, să joace rolul centrul într-un process de tranziție, să submineze poziția și acțiunile americane și să exstindă influența Rusiei în Orientul Mijlociu, la un nivel fără precedent, din 1973 până acum.”

Rusia cere SUA să prezinte dovezi că a bombardat alte obictive decât poziții ale organizației teroriste ISIS, în Siria. Moscova susține că nu dispune de astfel de date. Ministrul de externe Serghei Lavrov a respins îndoielile Occidentului, pe care le consideră a fi nefondate, potrivit cărora Rusia nu a vizat poziții ale Statului Islamic.

Liderul opoziției siriene: "Toate victimele sunt civili"

Liderul opoziției siriene în exlil, Khaled Khoja, susține că au fost uciși 36 de civili în bombardamentul aviației ruse, la Homs. El a afirmat că Vladimir Putin vrea să creeze o atmosferă cât mai haotică în Siria.

“Toate victimele sunt civili. Nici una nu făcea parte din forțele militare. Este evident că intervenția rusă vizează să susțină regimul și să creeze o atmosferă și mai haotică în Siria”, a spus Khoja.

Siria se află în război civil de patru ani. Opoziţia siriană s-a ridicat împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, iar în vidul de autoritate creat în urma conflictului armat şi-a făcut apariţia Statul Islamic (ISIS), care îşi urmează propria agendă politică şi militară.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net