Rusia avertizează! Europa e mai aproape de un război nuclear ca niciodată

56151509.jpg

rusia arme nucleare europa razboi
Igor Ivanov, fost ministru de externe al Federației Ruse
Foto Getty

Un fost ministru de externe rus consideră că Europa este mai aproape de un război nuclear decât a fost vreodată. Acesta a expus în cadrul unei întruniri de la Bruxelles și argumentul pentru afirmația sa – criza din Ucraina.

Igor Ivanov, ministru de externe al Federației Ruse în perioada 1998-2004, a afirmat în cadrul unei întrunirii la nivel înalt că Europa este foarte aproape de momentul când va începe să folosească armele nucleare. De fapt, „riscul unei confruntări prin folosirea armamentului nuclear în Europa este mult mai ridicat decât în anii 1980”, a afirmat politicianul, potrivit DailyMail.co.uk.

El consideră că principala cauză care crește riscul este reprezentată de criza din Ucraina. Pe măsură ce aceasta tinde să se adâncească, statele europene, în loc să reducă arsenalul nuclear, acestea mai degrabă vor fi nevoite să îl folosească. „Avem mai puține focoase nucleare, dar riscul ca acestea să fie utilizate crește.”

852434.jpg

rusia arme nucleare europa razboi
„Riscul unei confruntări prin folosirea armamentului nuclear în Europa este mult mai ridicat decât în anii 1980”
Foto Getty

Întrunirea a avut loc la Bruxelles sâmbătă, 19 martie, între miniștrii de externe polonezi și ucraineni și cu participarea Rusiei. Problema care a fost pusă în cadrul discuțiilor tinde să îi alarmeze pe diplomații europeni și ai NATO și se gândesc serios la găsirea unei soluții de rezolvare a conflictului din Ucraina. Acesta a costat din aprilie 2014, când a izbucnit, în jur de 9 000 de victime.

ap_99092801858.jpg

rusia arme nucleare europa razboi
Igor Ivanov și Fidel Castro, liderul cubanez Cuba a fost mereu un aliat important al Rusiei
Foto AP

Pe de o parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a criticat pe oficialul rus și îl acuză că nu face altceva decât să intimideze liderii europeni prin amenințarea folosirii armamentului nuclear. Pe de altă parte, Igor Ivanov se apără și spune că lucrurile sunt cât se poate de simple. Dacă Statele Unite își lansează focoasele nucleare, sistemul de apărare al Poloniei și Rusiei va declanșa la rândul său arsenalul cu rachete balistice din Kaliningrad – teritoriu baltic care aparține Rusiei.

„Căile Europei și Rusiei sunt foarte divergente și așa vor rămâne pentru mult imp...probabil pentru decenii de acum înainte”, a mai adăugat fostul ministru de externe rus. În politica externă, Federația Rusă urmărește să devină din nou cel mai mare și de necontestat lider al Eurasiei, de la Belarus, până la granița chineză.

Potrivit Institutului de Cercetare a Păcii Internaționale de la Stockholm, Statele Unite și Rusia dețin fiecare în parte în jur de 7 000 de focoase nucleare.

Vladimir Putin în vizită în Crimeea

 

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

Loading...

Citește și

 • roboti ucigasi rusia china

  Rusia și China construiesc arme autonome, descrise drept roboți ucigași. Acest lucru pune presiune mare pe Pentagon, potrivit secretarului american din cadrul Ministerului Apărării, Robert Work. El a mai declarat că rușii și chinezii au investit masiv în arme robotizate, așa cum se aratră într-un raport al Defense One.

 • rusia isis bombardament

  După atentatele de la Paris, care au avut loc vineri (13 noiembrie), Europa a anunțat că va ataca poziții ale ISIS, în contextul în care gruparea teroristă a revendicat atacul din Franța. Marți (17 noiembrie), Rusia a bombardat intens mari poziții ale grupării jihadiste Statul Islamic la Rakka, fief al islamiștilor în Nordul Siriei.

 • rusia lgbt

  Parlamentarul rus Ivan Nikitchuk (71 de ani) consideră că a recunoaște și a acorda drepturi și libertăți cetățenești comunității LGBT este ca și când ar trebui să închizi ochii atunci când cineva "face pipi pe stradă". Nikitchuk este de părere că, în Rusia, homosexualitatea există numai din cauza Vestului decadent care și-a impus dorințete demonice pe întreg Mapamondul.

 • copii oligarhi rusia

  Cei mai bogați copii din Rusia au mașini de lux, avioane private, case de vacanță cu vedere și nu nu se sfiesc să se laude cu toate acestea. Un cont de Instagram anonim a adunat mai multe imagini incredibile cu odraslele oligarhilor ruși și a creat o adevărată isterie pe Internet.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1