Ronald Harwood, scenaristul celebrei pelicule "The Pianist", a murit la 85 de ani

Ultima actualizare:

    Roland Harwood a murit la 85 de ani Sursă foto: Gettyimages
Roland Harwood a murit la 85 de ani Sursă foto: Gettyimages

Dramaturgul Ronald Harwood, premiat cu Oscar pentru scenariul „The Pianist”, a murit pe 8 septembrie, din cauze naturale. Anunțul a fost făcut de către agenta acestuia.

Ronald Harwood s-a născut în urmă cu 85 de ani în Africa de Sud. Este considerat unul dintre cei mai importanţi dramaturgi britanici postbelici. Între piesele scrise de el se numără „The Dresser” şi „Quartet”, care au fost şi ecranizate.

A primit din partea Academiei americane de film un trofeu Oscar pentru scenariul adaptat al filmului „The Pianist” (2002), regizat de Roman Polanski.

Harwood a mai fost nominalizat la Oscar pentru „The Dresser” (1983, r. Peter Yates) şi „Le scaphandre et le papillon” (2007, r. Julian Schnabel). Pentru scenariul acestuia din urmă a primit un premiu BAFTA.

Între scenariile pe care le-a semnat se numără „Australia”, regizat de Baz Luhrmann, în care au jucat Nicole Kidman şi Hugh Jackman, „Oliver Twist”, adaptare regizată de Polanski, şi „Being Julia”, cu Annette Bening în rol principal.

Ronald Harwood a fost preşedinte al Royal Society of Literature din 2001 până în 2004 şi al Royal Literary Fund începând cu 2005. În anul 2010, a fost decorat de regina Elizabeth II.

Printre piesele de teatru pe care le-a scris se află „Taking Tea With Stalin”, „Taking Sides”, „Ivanov” şi „The Ordeal of Gilbert Pinfold”.

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net