Românii vor putea intra din nou în Grecia de miercuri. Ce trebuie să prezinte la graniță

vama-kulata.jpg

vama kulata
Românii vor putea intra din nou în Grecia pe la vama Kulata, începând de miercuri, 15 iulie
foto: EPA-EFE

Turiștii români vor putea intra din nou în Grecia d emiercuri, 15 iulie, de la ora 6.00. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că platforma care permite completarea formularului necesar la intrarea în Grecia este funcţională marți, în jurul prânzului, deşi nu a mers de la miezul nopţii, aşa cum anunţaseră autorităţile elene.

Autoritățile de la Atena anunțaseră că românii vor putea completa din nou formularul necesar intrării în Grecia începând de marți, ora 00.00. din cauza unor probleme tehnice, acest lucru nu a fost însă posibil decât în jurul prânzului.

”MAE precizează că platforma electronică https://travel.gov.gr pentru completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) nu a funcţionat începând de astăzi, ora 00.00, ora comunicată de către autorităţile elene. În acest context, MAE a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri prin Ambasada României la Atena şi pe lângă Ambasada Greciei în România pentru semnalarea acestei disfuncţionalităţi şi pentru a solicita remedierea imediată a acesteia. Urmare acestor demersuri, autorităţile elene au remediat problema tehnică apărută, iar la acest moment platforma este funcţională”, a transmis, marţi, MAE.

Citește și:

Atenție! Turiștii români nu pot intra cu mașina în Grecia decât prin punctul de frontieră Kulata-Promachonas

Românii trebnuie să prezinte la graniță formularul completat și testul negativ pentru Covid-19

Totodată, autorităţile elene au precizat că pentru toate formularele completate în cursul zilei de 14 iulie, codurile QR se vor emite începând cu ora 00.01, în noaptea de 14-15 iulie, iar intrarea pe teritoriul Republicii Elene se va putea efectua începând cu ziua de miercuri, 15 iulie a.c., ora 6.00.

MAE reaminteşte că începând de miercuri, 15 iulie, ora 6.00, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetăţenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei şi testul molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, emis cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei.

Citește și:

29 de turiști români și bulgari, confirmați cu Covid-19 la vama Kulata. Grecia schimbă regulile

Certificatele care arată că testul a fost negativ trebuie emise în limba engleză

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.

De asemenea, MAE precizează că reprezentanţi atât ai Consulatului General al României la Salonic, cât şi ai Ambasadei României la Sofia vor continua să fie prezenţi în cursul zilei de mâine în punctul de frontieră Kulata-Promachonas pentru a se asigura că cetăţenii români beneficiază de asistenţă consulară, în caz de nevoie.

Unde pot cere ajutor cetățenii români care întâmpină probleme

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Loading...
 
 

Citește și

  • Turiștii români amenință că nu-și vor mai face vacanțele în Grecia

    Românii nu mai pot intra în Grecia prin unica vamă terestră deschisă la Kulata. Autoritățile elene au blocat accesul pentru toți cetățenii străini până marți, 14 iulie. Din 15 iulie, accesul se va face doar pe bază de test COVID-19, care să arate că este negativ. Cei care ar fi trebuit să plece sunt revoltați și amenință că nu vor mai călca niciodată la greci. Măsura nu se aplică și pentru cei care călătoresc cu avionul sau pe cale maritimă.

  • Cosmin Ștefan turist român pe o plajă din Halkidiki

    De luni, 15 iunie, Grecia s-a redeschis pentru turiști. Românii pot merge în mult așteptata vacanță fără să fie nevoiți să se autoizoleze nici la destinație, nici la întoarcerea acasă. Astfel, iubitorii de taverne grecești, plaje superbe și apă turcoaz au profitat încă din primul minut. Au plecat din România duminică, iar luni deja făceau prima baie în Marea Egee.