Rinocerul ăsta e păzit mai ceva decât un şef de stat!

Ultima actualizare:

    Gigantul Sudan, de 43 de ani, a rămas ultimul mascul din specia sa în lumeFoto: Photoland/Caters
Gigantul Sudan, de 43 de ani, a rămas ultimul mascul din specia sa în lumeFoto: Photoland/Caters

Umblă trist prin rezervaţie şi abia mai paşte de când a rămas fără corn. Cu toate astea, e invidiat de celelalte necuvântătoa­re pentru că este vegheat non-stop de paznici înarmaţi.

Sudan, aşa îl cheamă pe ultimul mascul de rinocer alb nordic din lume. El este acum singura speranţă de a reface specia lui, decimată de braconieri. Pentru a nu avea aceeaşi soartă ca fraţii lui, bătrânul Sudan, în vârstă de 43 de ani, este păzit non-stop de soldaţi înarmaţi până-n dinţi.

Sudan e ţesălat…
Sudan e ţesălat…

Din cauza braconierilor, care vânează rinocerii albi pentru a le vinde coarnele pe piaţa neagră cu 75.000 de dolari kilogramul, înţeleptul Sudan a fost dotat cu radio transmiţătoare. Îngrijitorii rezervaţiei Ol Pejeta Conservancy, din Kenya, i-au redus cornul impunător pentru a nu stârni interesul braconierilor. Cu toate acestea, pericolul de a le cădea pradă nu a dispărut în totalitate. Mai ales în Kenya.

Când merge la păscut sau se adapă, rinocerul este supravegheat non-stop de patru pădurari, care îşi riscă vieţile pentru Sudan. Siguranţa animalului costă, de asemenea, o avere. O echipă de 40 de paznici e plătită cu circa 220.000 de dolari (459.000 de lei) pe an. Destul de mult, ţinând cont că, în 2013, cel mai bine păzit om al planetei, preşedintele Barack Obama, a cheltuit pentru deplasarea în Africa de Sud 100 de milioane de dolari. Uriaşul, care până în 2009 a “locuit” la o grădină zoologică din Cehia, trăieşte alături de două femele din specia sa. Fiind singurul mascul rămas, oamenii de ştiinţă încearcă să-l împerecheze cu una dintre ele.

… fotografiat de gărzile de corp
… fotografiat de gărzile de corp

Aceştia sunt trei din ultimii cinci rinoceri albi care mai există în lume, celelalte două femele fiind ţinute tot în captivitate.

… şi scos la păscut
… şi scos la păscut

Click! spune

Rinocerul Alb nordic este cel mai mare de pe întreaga planetă. În prezent mai există doar 5 exemplare din familia Rinocerotidae, care trăiesc în Kenya şi Congo. Un mascul adult poate cântări 3.000 kg, lungimea corpului este între 3-4,20 m, iar înălţimea la umăr poate atinge 1,85 m. Speranţa lui de viaţă e de circa 50 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net