Regina Elisabeta, primul eveniment oficial după moartea prințului Philip

regina-elisabeta-hp.jpg

Regina Elisabeta
Regina Elisabeta a deschis oficial o nouă sesiune parlamentară
Foto: AFP

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a deschis oficial o nouă sesiune parlamentară. Acesta este primul angajament al suveranei în afara Castelului Windsor de la funeraliile prinţului Philip, decedat la vârsta de 99 de ani în aprilie.

Anul acesta, ceremoniile au fost ajustate atât din cauza doliului din familia regală cât și a restricțiilor privind evenimentele publice în timp de pandemie. Majestatea sa a fost însoțită de moștenitorul tronului, prințul Charles, și de soția acestuia, Camilla, ducesă de Cornwall. Potrivit tradiției, discursul reginei a cuprins agenda guvernului.

Reguli stricte din cauza pandemiei. Mai puțini parlamentari au participat la sesiune

reginaelisabeta.jpg

Regina Elisabeta
Suverana a deschis sesiunea parlamentară
Foto: Getty

 

"Marea Britanie este decisă să ajungă la zero emisii poluante până în 2050. Va fi introdusă legislația necesară pentru a contracara activități ostile ale altor țări. Vor fi luate măsuri pentru a combate inegalitățile rasiale și etnice și pentru interzicerea terapiilor de conversie. Va fi promovată de asemenea legislația necesară pentru a fi siguri că Marea Britanie deține și promovează cele mai înalte standarde privind protecția animalelor. Guvernul meu va porni de la succesul campaniei de vaccinare, pentru a deveni un lider în promovarea științei, de noi terapii pentru afecțiuni precum cancerul. Mă rog ca Dumnezeu Atotputernicul să vă binecuvânteze deciziile", a spus Regina Elisabeta II-a în discursul său.

Regina, care nu a purtat mască, a renunţat la caleaşcă, pe care a înlocuit-o cu un Range Rover, dar şi la coroană, pe care a înlocuit-o cu o pălărie de lavandă. În vederea respectării exigenţelor distanţării sociale, numai câteva zeci de parlamentari, care au purat mască - din cei 600 de obicei - au asistat la discurs, şi numai în urma unei test covid-19 negativ.

 

Boris Johnson și-a prezentat programul de politică

Boris Johnson și-a prezentat progranul de politică naţională dintr-o poziţie de forţă. Conservatorii, mari învingători ai alegerilor de la sfârşitul lui 2019, au continuat să câştige teren în detrimentul laburiştilor, în alegerile locale, cărora le-au cucerit un bastion istoric din nord-estul Angliei, Hartlepool.

  • În plan economic, priorităţile sale în viitorul an prevăd investiţii în infrastructura transporturilor, în industrii verzi care să creeze locuri de muncă şi în reţeaua 5G şi Internetul cu viteză mare - promisiuni făcute înaintea alegerilor legislative.
  • În vederea unei stimulări a regiunilor, după ieşrea din Uniunea Europeană (UE), la 1 ianuarie, urmează să se creeze opt porto-franco, zone considerate fiscal în afara teritoriului vamal naţional.
  • Londra s-a angajat să-şi reducă emisiile de dioxid de carbon cu 78% până în 2036, faţă de nivelul din 1990, şi vizează neutralitatea carbonului în 2050.
  • Executivul preconizează să lupte mai dur împotriva infracţionalităţii, printr-o înăsprire a pedepselor cu închisoarea în cazul infracţiunilor celor mai grave.
  • El intenţionează să-şi însăprească politica împotriva migraţiei - o promisiunea-cheie a referendumului Brexitului din 2016. Londra vzează mai ales traversarea Canalului Mânecii de către migranţi care vin din Franţa cu ambarcaţiuni improvizate.
  • În faţa noilor ameninţări, Boris Johnson intenţionează, de asemenea, să modernizeze capcităţile militare ale ţării şisă legifereze cu scopul de a ”contracara activitatea ostilă a unor state străine”.
  • Între alte priorităţi se află o continuare a programului vaccinării, susţinerea serviciului public de sănătate NHS, lupta împotriva obezităţii şi înfiinţarea unei agenţii de cercetare şi dezvoltare.
  • Terapiile de conversie a homosexualilor vor fi interzise.
Loading...
 
 

Citește și

  • După numai câteva săptămâni de jelit pierderea soţului, Regina Marii Britanii se întoarce la afacerile ei. Iar unul dintre proiectele noi în care s-a implicat ne-a luat complet prin surprindere.

  • Când avea 13 ani, viitoarea Regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț, Prințul Filip al Greciei și Danemarcei. El înalt, atletic, ea cu un zâmbet fermecător. S-au căsătorit în 1947, iar imaginile vremii îi arată atât de îndrăgostiți, încât cu greu își puteau lua privirile unul de la celălalt. În cei 69 de ani de căsnicie, un record pentru monarhia britanică, n-au lipsit zvonurile despre infidelitățile prințului, însă regina a știut să facă față bârfelor.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1