Regina Elisabeta a Marii Britanii împlinește 95 de ani. De ce își serbează ziua de două ori pe an

regina-elisabeta-doliu.jpg

Regina Elisabeta a Marii Britanii, în doliu la moartea prințului Philip
Regina Elisabeta are cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii
Sursa foto: Getty Image

Regina Elisabeta a Marii Britanii împlinește azi 95 de ani, iar domnia sa este cea mai lungă din toată istoria britanică. Ea s-a născut pe 21 aprilie 1926 pe strada Bruton nr. 17 din Londra, fiind primul copil al ducelui şi ducesei de York. Din nefericire, este prima aniversare pe care suverana o petrece fără prinţul Philip.

Anul acesta regina rămâne la Castelul Windsor în perioada doliului regal după moartea ducelui de Edinburgh, anunţă contul de Twitter royalfamily.

Regina Elisabeta. Mesajul adresat cu ocazia zilei de naștere

"Eu şi familia mea vă mulţumim tuturor pentru sprijinul şi bunătatea care ne-au fost acordate în aceste ultime zile. Suntem profund emoţionaţi şi continuăm să ne reamintim că Philip a avut un impact extraordinar asupra nenumăratelor persoane de-a lungul vieţii sale", a scris regina în mesajul transmis de Palatul Buckingham cu ocazia zilei sale de naştere. 

Conform tradiţiei, oficial, ziua de naştere a suveranei britanice este marcată în cea de-a doua zi de sâmbătă a lunii iunie, prin parada militară “Trooping the Colour”, când peste o mie de soldaţi îmbrăcaţi în uniforma tradiţională de gală mărşăluiesc prin centrul Londrei. Tradiţia dublei celebrări a fost instaurată de regele George al II-lea, în 1748, pentru a putea beneficia de condiţii meteo mai blânde. Evenimentul din 13 iunie 2020 a fost anulat, în contextul pandemiei de COVID-19. Programat pentru data de 12 iunie 2021, evenimentul a fost din nou anulat, în urma decesului ducelui de Edinburgh, notează http://www.trooping-the-colour.co.uk/. Data oficială a aniversării reginei este şi ziua naţională a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Loading...