Referendum Elveția. A fost respinsă propunerea care ar fi limitat libera circulaţie cu UE

referendum.jpg

vot
Referendum în Elveția. Cetățenii țării votează dacă membrii UE mai pot munci și trăi în țara lor
foto: Getty Images
Citeste tot despre: 

UPDATE Elveţienii au respins, în referendumul desfăşurat duminică, o propunere a extremei drepte de încetare a liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene.Potrivit proiecţiilor postului de radio şi televiziune naţional elveţian, 63% dintre alegători s-au opus acestei idei. Elvețienii se întâlnesc la vot duminică, 27 septembrie, pentru a vota într-un referendum ce vizează intrarea cetățenilor UE în țară pentru a munci și trăi în țara lor.

În pofida faptului că nu este un stat membru UE, Elveţia este legată de Uniune printr-o serie de acorduri bilaterale strânse.

Inițiativa Partidului Uniunea Democratică de Centru se bucură doar de 35% opinii favorabile, arată un sondaj recent difuzat de Radioteleviziunea naţională RTS, anunță news.ro.

În cazul unei victorii a UDC, relaţiile Bernei cu Bruxellesul - cel mai mare partener comerical al ţării - s-ar putea tensiona foarte puternic.

UDC, care a obţinut deja victorii-surpriză în lungul său ”război” împotriva influenţei europene, avertizează că această bogată ţară alpină se confruntă cu o ”imigraţie necontrolată şi excesivă” şi că ”locurile de muncă elveţiene sunt ameninţate”.

Iniţiativa, care este supusă la vot în cadrul sistemului democraţiei directe din Elveţia, prevede ca acestă ţară să-şi revizuiască Constituţia, pentru a se asigura că poate gestiona politica migraţiei în mod autonom.

”Trebuie să ne recuperăm partea de suveranitate care constă în a controla imigraţia”, declară pentru AFP Vincent Schaller, un membru UDC în Parlamentul muncipal al Genevei.

”UDC vrea să existe o imigraţie care să fie aleasă”, subliniază el la un stand, instalat în apropierea unei pieţe din oraş, pentru a discuta cu publicul despre referendum.

El era flancat de unul dintre cele mai provocatoare afişe ale partidului cu privire la referendum, în care apare un posterior îmbrăcat în blugi, cu o centură cu stele galbene ca cele de pe steagul UE, aşezat pe o hartă a Elveţiei, şi sloganul ”Ceea ce e prea mult e prea mult!”.

”Noi suntem în favoarea unei imigraţii de calitate, nu a unei imigraţii de cantitate”, declară Elvira Voskresenskaia, o membră UDC.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1