Record absolut de temperatură în Franța. Sute de școli au fost închise

canicula-termometru.png

termometru canicula
Vineri s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istoria Franței
foto: arhiva Click!

În Franţa s-au înregistrat 44,3 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură din istoria ţării, canicula continuând să fie resimţită pe continentul european, conform The Guardian, citat de News.ro.

Temperatura record a fost înregistrată vineri în Carpentras, în sud-estul departamentului Vaucluse. Precedentul record era 44,1 grade Celsius, temperatură înregistrată în Montepellier şi Nimes în august 2003.

Vaucluse se află, alături de alte trei departamente – Gard, Herault şi Bouches-du-Rhone – sub cod roşu de caniculă, pentru prima oară când o astfel de avertizare este valabilă pentru o regiune atât de vastă.

Sute de școli au fost închise, iar părinții au fost rugați să-și țină copiii acasă

Meteorologul Etienne Kapikian a declarat că este „foarte probabil” ca recordul să fie bătut din nou vineri pentru că „încă este devreme”.

„Temperatura va continua să crească şi în unele zone s-ar putea trece de 44 de grade”, a afirmat Kapikian.

Sute de şcoli au fost închise în toată Franţa iar în alte cazuri părinţii au fost rugaţi să îşi ţină copiii acasă. De asemenea, examenele pentru cei care termină gimnaziul au fost amânate.

Oraşe mai mari de pe coasta Franţei, precum Marsilia, au oferit intrare gratuită în muzee pentru ca oamenii să se poată răcori în zone cu aer condiţionat. De asemenea, multe piscine care aparţin de primărie au micşorat preţurile de intrare.

Citește și:

Canicula s-a abătut asupra Europei. În Paris va fi mai cald decât în Namibia

Alertă de călătorie. Este cod roşu de caniculă în Italia

Un băiat de 17 ani a murit în Spania

În Spania, un băiat de 17 ani a murit din cauza insolaţiei vineri dimineaţa după ce a muncit afară în provincia Cordoba din Andaluzia. El ar fi avut convulsii după ce a intrat într-o piscină pentru a se răcori.

De asemenea, un bărbat de 80 de ani a murit de insolaţie şi în Valladoid.

În Spania, Catalonia, Navarre şi Ţara Bascilor se află sub cod roşu de caniculă, temperaturile fiind aşteptate să atingă 42 de grade Celsius. Sute de pompieri încearcă să aducă sub control un incendiu de vegetaţie în Catalonia care a ars până acum 6.500 de hectare.

Agnes Buzyn, ministrul Sănătăţii, a făcut apel la „cei care sunt în negare cu privire la căldura extremă” să evita comportamente periculoase. Ea a cerut oamenilor să nu facă jogging între 12:00 şi 14:00 şi părinţilor să nu îşi lase copiii în maşini.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că vremea extremă va deveni din ce în ce mai des întâlnită din cauza încălziri globale: „Cu toţii trebuie să ne schimbăm mentalitatea, felul în care lucrăm, felul în care construim”, a afirmat el, subliniind că este necesar ca societatea să îşi adapteze obiceiurile.

În oraşul italian Milano, un om fără adăpost în vârstă de 72 de ani a fost găsit mort în gara oraşului din cauza căldurii, au informat autorităţile.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că acest val de căldură, la fel ca cel de anul trecut, este în strânsă legătură cu schimbările climatice şi că astfel de vreme extremă va deveni din ce în ce mai des întâlnită în următoarele decenii.

Loading...

Citește și

  • Aerul a devenit din nou irespirabil. Totul e fierbinte în jur şi nici măcar seara nu avem parte de puţină răcoare. Veştile de la meteorologi sunt îngrijorătoare: miercuri, joi şi vineri vor fi între 37 şi 40 de grade la umbră. Cei mai afectaţi sunt bătrânii. Iată ce sfaturi ne dau medicii şi ce ne învaţă să facem în caz de urgenţă!

  • Ne lovește canicula. Meteorologii ANM atrag atenția că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități

    De 17 ani nu a mai fost atât de cald la mijlocul lunii iunie. Meteorologii ANM au anunțat că vremea va fi călduroasă în în cea mai mare parte a țării în următoarele zile. Astăzi, 12 iunie, au fost înregistrate 35 de grade la Tulcea. Uite cât va dura arșița!