Reacţia guvernului spaniol după anunţul Cataloniei privind independenţa

Ultima actualizare:

    La Madrid, au avut loc proteste pentru a cere un dialog între liderii spanioli şi cei catalaniFoto: Getty
La Madrid, au avut loc proteste pentru a cere un dialog între liderii spanioli şi cei catalaniFoto: Getty

Guvernul spaniol a respins o declaraţie de independenţă semnată de premierul catalan Carles Puigdemont şi a refuzat cererea acestuia de a avea negocieri. Vicepremierul spaniol a declarat că liderul Cataloniei e o persoană care "nu ştie unde e, nu ştie în ce direcţie merge".

Prim ministrul spaniol Mariano Rajoy va ţine o reuniune de urgenţă a executivului de la Madrid, pentru a vedea ce paşi sunt de urmat, după declaraţiile lui Puigdemont. Acesta a anunţat, marţi seara (10 octombrie), că va amâna independenţa Cataloniei şi că doreşte că ducă negocieri cu Madrid. 

Însă vicepremierul Soraya Saeny de Santamaria a respins declaraţiile făcute de liderul catalan. 

„Nici domnul Puigdemont, nici nimeni altcineva nu poate avea pretenţia să impună mediere”, a declarat ea, conform bbc.com. "După ce a ajuns atât de departe şi a dus Catalonia la cel mai înalt nivel de tensiune din istorie, preşedintele Puigdemont îşi supune regiunea autonomă celui mai înalt nivel de incertitudine. Discursul pe care l-a susţinut marţi este al unei persoane care nu ştie unde se află şi încotro merge şi nici cu cine vrea să meargă”, a spus Soraya Saenz de Santamaria.

Ministrul Justiţiei Rafael Catala a reiterat poziţia Guvernului potrivit căreia referendumul a fost ilegal şi rezultatele nu sunt valide. 43% din populaţia Cataloniei s-a prezentat la referendum, iar 90% dintre aceştia au votat pentru independenţă. Uniunea Europeană a declarat că, dacă regiunea se separă de Spania, ea nu va mai face parte din UE. 

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net