Răspunsul lui Assad după ce a fost întrebat cum doarme noaptea în timp ce copiii mor

clipboard01.jpg

presedintele siriei
Președintele sirian nu are remușcări
Foto: AFP

Președintele sirian Bashar al-Assad a fost întrebat recent, într-un interviu acordat The Sunday Times, dacă poate dormi liniștit noaptea, în condițiile în care copiii sirieni mor în fiecare zi. În timp întreaga lume a fost emoționată până la lacrimi de poveștile și imaginile cu micuții prinși într-un război care nu este al lor, al-Assad nu pare să simtă vreo remușcare în această privință.

Poate că fotografiile cu Omran și alte sute de copii sirieni afectați de război ne vor bântui generații întregi și poate că istoria nu va fi blândă cu noi, dar nu toți sunt încercați de aceleași sentimente atunci când se gândesc la oamenii care mor nevinovați în Siria. Unul dintre aceștia este chiar controversatul președinte sirian Bashar al-Assad. Întrebat dacă poate dormi liniștit știind câți copii mor în Siria, politicianul a răspuns zâmbind: „Dorm normal, muncesc și mănânc normal. Fac și sport”, relatează The Independent.

 

Înainte de a răspunde cotidianului The Sunday Times, președintele Assad a specificat că înțelege „sensul acestei întrebări”. Bashar al-Assad este sprijinit de ruși, care luptă cu Statul Islamic. În urma bombardamentelor, au murit sute de mii de civili, dar președintele sirian susține că este numai vina teroriștilor, deși coaliția internațională a început să-l strângă cu ușa cu privire la viețile nevinovate pierdute doar în ultimele luni.

De asemenea, Assad i-a îndemnat pe oameni să nu se mai lase manipulați de imaginile cu puternic impact emoțional filmate în Siria. El susține că filmarea cu Omran Daqneesh, băiețelul de cinci ani pe care l-a văzut întreaga lume după ce casa în care locuia a fost bombardată, ar fi falsă. Totodată, în același interviu, președintele a vorbit despre el la persoana a treia și a declarat că cetățenii sirieni au de ales între el și ISIS.

Amintim că duminică (6 noiembrie), regimul sirian a fost acuzat că a bombardat o grădiniță din suburbiile Damascului. Atacul s-a soldat cu șase copii morți și alți 25 răniți. Totodată, într-un discurs recent, cancelarul german Angela Merkel a afirmat că unele acțiuni din Siria pot fi numite crime de război.

Loading...

Citește și

  • Copii fără copilărie, fără speranţă şi linişte, într-un război crud, pe care nu-l înţeleg. Zilele trecute, o fotografie impresionantă a făcut înconjurul lumii. Click! vă arată şi alte feţe ale durerii din iadul în care pacea s-a pierdut definitiv.

  • siria inainte de razboi

    Între anii 2006-2011, Siria a trăit experiența celei mai mari secete din istorie, afectând milioane de oameni ce și-au pierdut fermele. Sătenii s-au mutat la oraș în speranța că-și vor găsi de lucru, pentru a se putea susține financiar. Cu toate acestea, nu existau îndeajuns de multe locuri de muncă pentru ei, iar această frustrare le-a dat curajul unor adolescenți să picteze un slogan revoluționar pe pereții școlii: „Oamenii vor să răstoarne regimul”.