Protestele din Paris au devenit violente. 1.385 de oameni au fost reţinuţi. 118, răniţi

Ultima actualizare:

    Protestele din Franța au luat amploareFoto Digi24
Protestele din Franța au luat amploareFoto Digi24

Franța se confruntă cu o mare criză, iar primele incidente au deja loc în centrul capitalei. Manifestanții protestează din cauza nemulțumirilor cu privire la politicile fiscale ale Guvernului. Proprietarii magazinelor de pe Champs-Elysee și-au baricadat vitrinele cu bucăți de lemn, pentru a nu fi sparte.

UPDATE: Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, şi prim-ministrul Edouard Philippe au susţinut declaraţii de presă, sâmbătă seară, în care au prezentat un bilanţ provizoriu al manifestărilor „vestelor galbene” ce au avut loc în Paris şi în mai multe oraşe din Franţa. Ei au asigurat că situaţia este controlată şi au precizat că este momentul dialogului. Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a anunţat că pe teritoriul Franţei au manifestat 125.000 de persoane, dintre care 10.000 în Paris.

Un număr de 1.385 de persoane au fost reţinute, iar 974 au fost plasate în custodie. Cifrele sunt provizorii. „La ora la care vă vorbesc (19.30, ora locală), situaţia este controlată”, a spus ministrul.

Prim-ministrul Edouard Philippe a vorbit după Castaner despre evenimentele de sâmbătă, desfăşurate sub numele de „Actul patru”: „Vigilenţa şi mobilizarea sunt încă necesare în Paris şi în anumite oraşe de provincie. Vreau să salut buna pregătire a forţelor de ordine. Am conceput un plan excepţional prin alegerea unui dispozitiv axat pe mobilitate permanentă a forţelor de ordine”. Philippe a mulţumit în numele Guvernului „tuturor celor care au apelat la calm săptămâna aceasta”, printre care politicieni şi reprezentanţi sindicali. 

„Este timpul dialogului, a început prin dezbateri, prin întâlniri pe teren. Dialogul a început, trebuie să continue. Naţiunea franceză trebuie să se regăsească. O taxă nu poate ameninţa unitatea naţională”, a concluzionat prim-ministrul. În Paris, situaţia a revenit la normal, scrie Le Figaro, dând exemple ca Champs-Elysées, gara Saint-Lazare şi Trocadéro, deşi în unele părţi ale Arondismentului 17, din nord-vestul capitalei, mai au loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine. Violenţe au loc şi în Place de la Republique, potrivit BFMTV.

Numărul răniţilor a ajuns la 118, dintre care 17 membri ai forţelor de ordine. Preşedintele Emmanuel Macron va face declaraţii la începutul săptămânii viitoare, a confirmat Palatul Elysée penyru Le Figaro, fără a da detalii.

UPDATE: Este stare de asediu la Paris, unde pentru al patrulea weekend consecutiv „vestele galbene” protestează. Potrivit Digi 24, raportul forţe de ordine-protestatari este de unu la unu: 8.000 de francezi la proteste, 8.000 de polițiști și jandarmi mobilizați în Paris. Până în prezent, autoritățile franceze au reținut 598 de oameni, dintre care au arestat preventiv 475. De asemenea, în jur de 30 de persoane au fost rănite în manifestațiile din data de 8 decembrie.

Turnul Eiffel şi Muzeul Luvru, au fost închise din cauza pretestelor, potrivit digi24.ro. Forțele de ordine s-au pregătit pentru invazia vestelor galbene, aşa cum sunt numiţi protestatarii. 12 mașini blindate patrulează sâmbătă, 8 decembrie, pe străzile Parisului, împreună cu circa 8.000 de polițiști. În toată Franţa, s-au mobilizaţi aproape 90 de mii de poliţişti şi jandarmi pentru a putea potoli mulțimea de preotestatari aflați în centrul capitalei Franței.

Protestele din Paris au degenerat
Protestele din Paris au degenerat

36 de staţii și gări s-a închis închis pentru public sâmbătă la Paris. Incidentele au început de la primele ore ale zilei, asupra mai multor persoane au fost găsite biecte care ar fi putut fi folosite pentru vandalizarea magazinelor.

„Săptămâna trecută am avut deschis, dar au fost multe ciocniri și a trebuit să închidem la prânz din cauza protestatarilor. Sau, mai bine zis, a huliganilor. Scutierii erau în față și tot dădeau cu gaze lacrimogene, așa că nu vedeam nimic și ustura. Poliția ne-a spus să închidem. Pe Champs Elysee, totul este închis, nu mai sunt turiști, nu mai e nimeni”, a declarat Patrick Delmas, proprietarul unui bar.


    Foto: EPA
Foto: EPA

Ministrul de Interne al Franței a declarat că procedurile de intervenție a forțelor de ordine sunt perfect normale.

„Avem elemente noi, anume au fost apeluri de la huligani pentru neutralizarea vehiculelor noastre, pentru distrugerea lor. De aceea este important să avem asemenea vehicule blindate care nu pot fi oprite. Știm că huliganii vizează atât oamenii noștri, cât și echipamentul”, afirmă Christophe Castaner, ministrul de Interne al Franței.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net