Proteste violente în Hong Kong. Manifestanții au forțat intrarea în Parlament, iar jandarmii au replicat

gettyimages-1171308626-594x594.jpg

Manifestația a devenit rapid violentă
Foto: Getty

Protestele din Hong Kong pro-democrație au devenit violente, după ce zeci de mii de oameni au ieşit în stradă împotriva guvernului controlat de regimul chinez. Manifestația a fost interzisă de autorități, însă protestatarii s-au adunat în număr mare și au forțat intrarea în Parlament.

Locuitorii din Hong Kong au umplut din nou străzile metropolei, sâmbătă, 31 august, militând pentru democrație. Manifestația, interzisă de autorități, s-a transformat rapid într-una violentă, protestatarii aruncând cu sticle incendiare în clădirea Parlamentului și către jandarmii care încercau să îi oprească.

Autoritățile au ridicat bariere în jurul clădirilor guvernamentale pentru a împiedica protestatarii și au folosit tunuri cu apă pentru calmarea spiritelor. 

Participanții la protest au mărșăluit sub sloganul „Luptăm pentru libertate”, blocând mai multe artere principale. Jandarmii au decis să închidă străzile care duc spre reședința prim-ministrului din Hong Kong, Carrie Lam.

gettyimages-1170719255-594x594.jpg

Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Hong Kong
Foto: Getty

Noi proteste violente în Hong Kong

Vineri, autoritățile au interzis protestul de sâmbătă, iar organizatorii acesteuia au transmis că anulează apelul la protest, însă acest lucru nu i-a oprit pe manifestanți să se adune în număr mare și să-și strige nemulțumirile, deși forțele de ordine au făcut apel vineri cetățenilor să nu se asocieze cu „protestatarii violenți” și i-au avertizat să nu ia parte la protestul organizat fără autorizație.

gettyimages-1171308626-594x594.jpg

Manifestația a devenit rapid violentă
Foto: Getty

Protestul era programat inițial ca o manifestație de comemorare a cinci ani de când autoritățile de la Beijing au blocat organizarea de alegeri libere în fosta colonie britanică. Demonstraţiile pro-democraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie în urma unui proiect de lege controversat care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi de atunci, iar mulţi sunt inculpaţi, conform Digi 24. 

gettyimages-1164982296-594x594.jpg

Forțele de ordine au interzis protestul
Foto: Getty

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”. 

 

 

 

Loading...