Proteste violente în Franţa. Circulaţia a fost paralizată, iar jandarmii au folosit gaze lacrimogene

untitled.png

protestatari
Francezii nemulţumiţi de reforma propusă de către Macron au ieşit în stradă
Foto:AFP

Joi, 5 decembrie, Franţa a fost afectată de o grevă generală organizată de către principalele sindicate în semn de protest faţă de proiectul preşedintelui Emmanuel Macron de reformare a întregului sistem de pensii. Potrivit cotidianului francez Le Figaro la manifestaţii a participat un număr impresionant de oameni, aproximativ 1 milion jumătate. Din nefericire, au avut loc şi o serie de confruntări între protestatari şi forţele din ordine, cele din urmă folosind gaze lacrimogene pentru a calma spiritele.

Greva la care au participat nu mai puţin de 1 milion jumătate de oameni a fost numită, în publicaţiile din Franţa şi nu numai Joia Neagră. Mişcarea de protest de amploare a perturbat semnificativ principalele sectpare economice şi modul de funcţionare a mijloacelor de transport în comun, relatează publicaţia Le Figaro. De altfel, compania ferociară SNCF a anunţat că în ziua de joi, 5 decembrie, a putut asigura doar 10 la sută din totalul transporturilor efectuate în mod obişnuit. 

gare_du_nord.jpg

Gările din Paris au părut abandonate în timpul protestelor de joi, 5 decembrie
Foto:AFP

Peste 6000 de poliţişti au fost mobilizaţi numai la Paris. 400 dintre aceştia au fos tbine echipaţi şi au avut în posesie motociclete cu care s-au putut deplasa în voie. Caracterul paşnic a al protestelor s-a pierdut atunci când au intrat în scenă extremiştii, radicalii de stânga supranumiţi ultra galbenii sau black-blocs. Ei sunt cunoscuţi pentru faptul că aproape la fiecare manifestaţie la care participă creeează haos şi incită la violenţă, confruntându-se adesea cu forţele de ordine. Serviciile secrete estimează că la protestele care vor urma vor participa aproximativ 600 de ultrasi. În aceste condiţii poliţiştii îi sfătuiesc pe cei care vor participa la proteste să se delimiteze de cei care manifestă un comportament neadecvat, care riscă să devină unul agresiv. 

sindicats.jpg

Membrii sindicatelor au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea
Foto:AFP

Cu toate acestea, greva din Paris, care a avut loc joi, 5 decembrie, nu a fost una lipsită de evenimente, spiritele devenind tensionate, oar poliţiştii folosing gaze lacrimogene îndreptate asupra unor protestatari gălăgioşi. O parte dintre aceştia au aprins torţe şi au defilat prin centrul Parisului purtând un machiaj care recreează masca celebrului Joker, revenit din nou în atenţioa oamenilor o dată cu rolul interpretat de Joaquin Phoenix în pelicula cu acelaşi nume. Unii dintre cei care au participat la protest au vandalizat mai multe magazine şi au creat panică în rândul mulţimilor, aşadar poliţiştii s-au văzut nevoiţi să intervină în forţă pentru a readuce lucrurile la normal.

untitled.png

protestatar
Unii dintre protestatari au fost pictaţi pe chip, iar machiajul lor a reaminit de personajul Joker
Foto: AFP

Reforma pensiilor, motivul declanşării grevei

Motivul grevei este proiectul de reformă a pensiilor. Emmanuel Macron promite această reformă din anul 2017. Atunci declara vehement faptul că voia "să clarifice şi să stabilizeze regulile jocului odată pentru totdeauna." El promitea că va instaura un "sistem universal, just, transparent şi fiabil" şi că va renunţa la sistemul prin repartizare. El doreşte să puncă capăt regimurilor speciale, 42 la număr, de care beneficiază anumite categorii de salariaţi, printre care se află cei care muncesc în domeniul transporturilor. 

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1