Proteste de amploare la Budapesta! Care este motivul nemulțumirii manifestanților

proteste-budapesta-legea-sclaviei.jpg

Proteste de amploare la Budapesta
Foto AFP

La Budapesta au loc proteste după ce Parlamentul Ungariei a adoptat o nouă lege a muncii, pe care manifestanții ieșiți în stradă au numit-o „legea sclaviei”.

Sunt proteste la Budapesta după ce Parlamentul Ungariei a adoptat o nouă lege a muncii, o lege extrem de controversată. Principala nemulţumire este legată de creșterea plafonului anual de ore suplimentare pe care le poate face un angajat.

Proteste la Budapesta împotriva „legii sclaviei”

Această limită a fost crescută de la 250 de ore la 400 de ore. În plus, plata pentru aceste ore nu trebuie făcută imediat, ci angajatorii au la dispoziţie până la trei ani. Denumită legea sclaviei, acestă măsură stârnise deja multă nemulţumire în rândul oamenilor. Se pare că într-un final, această nemulțumire s-a concretizat prin intermediul protestelor spontane. 

proteste-budapesta1.jpg

Protestatarii sunt nemulțumiți de noua lege a muncii, adoptată de Parlamentul Ungariei
Foto AFP

Denumită legea sclaviei, această normă creşte limita de ore de muncă suplimentare de la 250 pe an la 400, în timp ce plata lor se poate face în termen de până la trei ani. Opoziţia din Parlamentul ungar spune că legea lasă loc abuzurilor şi a încercat să blocheze votul.

Unul dintre parlamentari i-a cerut socoteală premierului Viktor Orban, fără să primească vreun răspuns. Singura şansă pentru contestatari este ca legea să nu fie promulgată de preşedinte, ceea ce este foarte puţin probabil, potrivit Digi 24. Protestele nu au întâmpinat violențe ieșite din comun, însă forțele de ordine au folosit, totuși, gaze lacrimogene, pentru calmarea spiritelor și aplanarea confictelor stradale. 

proteste-budapesta-2.jpg

Cetățenii din Budapesta eu ieșit în stradă pentru a-și scanda nemuțumirile
Foto AFP
Loading...