Proteste de amploare în Cehia. Peste 100.000 de oameni cer demisia premierului

Ultima actualizare:

    Peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a cere demisia premierului Foto: GettyImages
Peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a cere demisia premierului Foto: GettyImages

Peste 100.000 de oameni protestează în Praga pentru a cere demisiua premierului Andrej Babis. Manifestaţia este considerată cea mai amplă din ultimii 30 de ani.

Premierul este acuzat de faptul că a fost autorul unei fraude cu fonduri europene. Jurnaliştii cehi au intrat în posesia raportului care îl incirminează pe Andrej Babis şi subliniază faptul că acesta continuă să îşi controleze afacerile necurate cu ajutorul soţiei sale, deşi declarase ferm că a renunţat la ele în momentul în care a intrat în sfera politică. Andrej Babis neagă vehement acuzaţia conform căreia s-ar afla într-o situaţie de conflict de interese."Acest audit este un atac împotriva Republicii Cehe. Funcţionarii europeni dispreţuiesc legile ţarii", a afirmat marţi premierul în faţa deputaţilor, cu puţin timp înainte de începerea manifestaţiei.

Bruxelles-ul cere înapoi 17,4 milioane de euro, care ar fi fost deturnate de actualul premier. În plus, pregăteşte un al doilea raport referitor la subvenţii de 78 de milioane de euro. În aceste condiţii, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de premier. „Hai să facem o revoluţie să răsturnăm Babiš-ismul. Să scăpăm de el, să-şi dea demisia, pentru că am suportat destul!”, a îndemnat  David Ondracka, director la Transparency International Cehia. Desigur, au existat şi argumente mai temperate care sugerau o alternativă paşnică de rezolvare a problemei. „Vrem ca premierul Babiš să-şi dea demisia pentru că este acuzat de fraudă”, explică un student prezent la proteste. 

Paradoxal este faptul că, în ciuda nemulţumirii generale venite din partea populaţiei, partidul populist al lui Andrej Babis a câştigat alegerile europarlamentare, cu un procentaj de 21%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net