Proteste de amploare în Cehia. Peste 100.000 de oameni cer demisia premierului

cehia-proteste

proteste cehia
Peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a cere demisia premierului
Foto: GettyImages

Peste 100.000 de oameni protestează în Praga pentru a cere demisiua premierului Andrej Babis. Manifestaţia este considerată cea mai amplă din ultimii 30 de ani.

Premierul este acuzat de faptul că a fost autorul unei fraude cu fonduri europene. Jurnaliştii cehi au intrat în posesia raportului care îl incirminează pe Andrej Babis şi subliniază faptul că acesta continuă să îşi controleze afacerile necurate cu ajutorul soţiei sale, deşi declarase ferm că a renunţat la ele în momentul în care a intrat în sfera politică. Andrej Babis neagă vehement acuzaţia conform căreia s-ar afla într-o situaţie de conflict de interese."Acest audit este un atac împotriva Republicii Cehe. Funcţionarii europeni dispreţuiesc legile ţarii", a afirmat marţi premierul în faţa deputaţilor, cu puţin timp înainte de începerea manifestaţiei.

Bruxelles-ul cere înapoi 17,4 milioane de euro, care ar fi fost deturnate de actualul premier. În plus, pregăteşte un al doilea raport referitor la subvenţii de 78 de milioane de euro. În aceste condiţii, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de premier. „Hai să facem o revoluţie să răsturnăm Babiš-ismul. Să scăpăm de el, să-şi dea demisia, pentru că am suportat destul!”, a îndemnat  David Ondracka, director la Transparency International Cehia. Desigur, au existat şi argumente mai temperate care sugerau o alternativă paşnică de rezolvare a problemei. „Vrem ca premierul Babiš să-şi dea demisia pentru că este acuzat de fraudă”, explică un student prezent la proteste. 

Paradoxal este faptul că, în ciuda nemulţumirii generale venite din partea populaţiei, partidul populist al lui Andrej Babis a câştigat alegerile europarlamentare, cu un procentaj de 21%.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1