Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite ar fi ordonat asasinarea lui Jamal Khashoggi

gettyimages-944320630-594x594.jpg

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a fost acuzat de asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi
Foto Getty Images

Conform ultimelor informații apărute în presa internațională, CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) ar fi ajuns la concluzia că prințul moștenitor al Arabiei Saudite ar fi ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. După lungi anchete și investigații, Arabia Saudită a recunoscut că ziaristul a fost ucis în consulatul său din Istanbul.

După mai multe ivestigații, CIA a ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, ar fi ordonat asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi, ucis în consulatul din Istanbul, potrivit cotidianului Washington Post. Familia regală a Arabiei Saudite a fost bănuită de organizarea asasinatului, încă de când vestea că ziaristul a fost ucis a fost făcută publică.

CIA a legat moartea lui Khashoggi de prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Mai mult decât atât, persoane ce făceau parte din serviciile secrete saudite și care erau din cercul apropiat de prieteni al prințului moștenitor au fost surprinse pe camerele de filmat în Istanbul, în ziua dispariției jurnalistului de la Washinton Post. 

Potrivit susei anterior menționate, mai mulţi oficiali americani şi-au exprimat încrederea în analiza CIA, care stabileşte o legătură între familia regală de la Riyad şi asasinatul din 2 octombrie, săvârșit la consulatul saudit din Istanbul.

mohammed-al-salman.jpg

Mohammed al Salman
Foto Getty Images

Arabia Saudită neagă acuzațiile

Oficialii saudiți neagă cu vehemență aceste acuzații, iar un politician important al Arabiei Saudite a declarat în mod oficial că prințul moștenitor nu are „absolut nicio legătură” cu moartea ziaristului. Aceste neînțelegeri îngreunează eforturile preşedintelui SUA Donald Trump, de a păstra relaţii bune cu Arabia Saudită, unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai americanilor în regiune, potrivit Reuters.

După ce articolul ce îl acuza pe prințul moștenitor a fost publicat, fratele acestuia, prinţul Khaled bin Salman, a negat că a discutat cu Khashoggi la telefon sau că i-a sugerat să meargă în Turcia „sub orice pretext” și că l-a asigurat că poate ridica niște acte de la consulat, aşa cum au relatat cei de la Washington Post. „Cer guvernului SUA să facă publică orice informaţie privind această afirmaţie”, a susținut diplomatul. 

Casa Albă şi Departamentul de Stat al SUA au refuzat să comenteze pe marginea subiectului. „Vom discuta cu reprezentanţi CIA mai târziu şi cu mulţi alţii. Voi face acest lucru din avion. Voi discuta de asemenea şi cu secretarul de Stat Mike Pompeo”, a declarat Trump. 

jamal-khashoggi.jpg

Ziaristul Jamal Khashoggi a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul
Foto: Arhivă Click!

Uciderea lui Jamal Khashoggi

Potrivit celor de la Washington Post, care se bazează și pe anchetele demarate de CIA, se pare că ziaristul a fost omorât de o întreagă echipă de asasini, formată din 15 persoane. O filmare obținută de la camerele de supraveghere stradale îl înfățișează pe un membru al serviciilor secrete saudite deghizat cu ajutorul unei bărbi false și purtând hainele și ochelarii jurnalistului, chiar în ziua dispariției acestuia.

Autoritățile saudite și-au schimbat de mai multe ori povestea în ceea ce privește moartea lui Khashoggi, susținând că acesta ar fi fost omorât „din greșeală”, inițial dorindu-se doar interogarea sa. De asemenea, un taximetrist susține că el este cel care i-a condus pe asasinii lui Khashoggi de la aeropot la consulatul saudit din Istanbul și înapoi. 

Loading...

Citește și

  • fii lui jamal khashoggi salah si abdulah au dat un interviu pentru cnn

    „Sperăm din suflet că tata nu a suferit şi că a avut parte de o moarte rapidă şi fără chinuri”, au declarat cu lacrimi în ochi Salah şi Abdullah Khashoggi în timpul interviului acordat postului de televiziune american CNN. Cei doi băieţi au acceptat să vorbească despre moartea părintelui lor care a fost asasinat la 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudite, din Istanbul şi cer să li se facă dreptate. Fraţii Khashoggi cer asasinilor să le returneze trupul părintelui lor pentru a-l putea îngropa conform tradiţiei.

  • jamal khashoggi a fost executat la 2 octombrie in consulatul arabiei saudite din istanbul

    Ziaristul saudit Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, despre care s-a zis că ar fi fost tăiat în bucăţi de viu la 2 octombrie în consulatul din Istanbul, a „fost ucis de cum a intrat în clădire”. Afirmaţia îi aparţine procurorului turc Irfan Fidan, care se ocupă de caz. Fidan a declarat ăentru „Washington Post” că asasinii l-au „tăiat în bucăţi şi apoi l-au făcut să dispară”. Declaraţia a fost făcută la 31 octombrie, la scurt timp după ce investigaţia confirmase că a fost vorba de o crimă premeditată.