Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite ar fi ordonat asasinarea lui Jamal Khashoggi

Ultima actualizare:

    Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a fost acuzat de asasinarea ziaristului Jamal KhashoggiFoto Getty Images
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a fost acuzat de asasinarea ziaristului Jamal KhashoggiFoto Getty Images

Conform ultimelor informații apărute în presa internațională, CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) ar fi ajuns la concluzia că prințul moștenitor al Arabiei Saudite ar fi ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. După lungi anchete și investigații, Arabia Saudită a recunoscut că ziaristul a fost ucis în consulatul său din Istanbul.

După mai multe ivestigații, CIA a ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, ar fi ordonat asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi, ucis în consulatul din Istanbul, potrivit cotidianului Washington Post. Familia regală a Arabiei Saudite a fost bănuită de organizarea asasinatului, încă de când vestea că ziaristul a fost ucis a fost făcută publică.

CIA a legat moartea lui Khashoggi de prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Mai mult decât atât, persoane ce făceau parte din serviciile secrete saudite și care erau din cercul apropiat de prieteni al prințului moștenitor au fost surprinse pe camerele de filmat în Istanbul, în ziua dispariției jurnalistului de la Washinton Post. 

Potrivit susei anterior menționate, mai mulţi oficiali americani şi-au exprimat încrederea în analiza CIA, care stabileşte o legătură între familia regală de la Riyad şi asasinatul din 2 octombrie, săvârșit la consulatul saudit din Istanbul.

Mohammed al Salman
Mohammed al Salman

Arabia Saudită neagă acuzațiile

Oficialii saudiți neagă cu vehemență aceste acuzații, iar un politician important al Arabiei Saudite a declarat în mod oficial că prințul moștenitor nu are „absolut nicio legătură” cu moartea ziaristului. Aceste neînțelegeri îngreunează eforturile preşedintelui SUA Donald Trump, de a păstra relaţii bune cu Arabia Saudită, unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai americanilor în regiune, potrivit Reuters.

După ce articolul ce îl acuza pe prințul moștenitor a fost publicat, fratele acestuia, prinţul Khaled bin Salman, a negat că a discutat cu Khashoggi la telefon sau că i-a sugerat să meargă în Turcia „sub orice pretext” și că l-a asigurat că poate ridica niște acte de la consulat, aşa cum au relatat cei de la Washington Post. „Cer guvernului SUA să facă publică orice informaţie privind această afirmaţie”, a susținut diplomatul. 

Casa Albă şi Departamentul de Stat al SUA au refuzat să comenteze pe marginea subiectului. „Vom discuta cu reprezentanţi CIA mai târziu şi cu mulţi alţii. Voi face acest lucru din avion. Voi discuta de asemenea şi cu secretarul de Stat Mike Pompeo”, a declarat Trump. 

Ziaristul Jamal Khashoggi a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul
Ziaristul Jamal Khashoggi a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul

Uciderea lui Jamal Khashoggi

Potrivit celor de la Washington Post, care se bazează și pe anchetele demarate de CIA, se pare că ziaristul a fost omorât de o întreagă echipă de asasini, formată din 15 persoane. O filmare obținută de la camerele de supraveghere stradale îl înfățișează pe un membru al serviciilor secrete saudite deghizat cu ajutorul unei bărbi false și purtând hainele și ochelarii jurnalistului, chiar în ziua dispariției acestuia.

Autoritățile saudite și-au schimbat de mai multe ori povestea în ceea ce privește moartea lui Khashoggi, susținând că acesta ar fi fost omorât „din greșeală”, inițial dorindu-se doar interogarea sa. De asemenea, un taximetrist susține că el este cel care i-a condus pe asasinii lui Khashoggi de la aeropot la consulatul saudit din Istanbul și înapoi. 

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net