Prin ce clipe de groază a trecut fotograful a cărui imagine a șocat o lume întreagă

Ultima actualizare:

    Ambasadorul rus a fost împușcat în timp ce susținea un discursfoto: captură foto/Youtube
Ambasadorul rus a fost împușcat în timp ce susținea un discursfoto: captură foto/Youtube

Cele mai spectaculoase și inedite fotografii înscrise la competiția World Press Photo au fost premiate. Competiția are ca temă surprinderea situațiilor delicate din diverse regiuni ale globului.

Marele câștigător a fost fotograful turc, Burban Ozbilici, cu fotografia în care a surprins asasinarea  ambasadorului rus în Turcia. Fotografia îl are în prim-plan pe atacatorul Mevlut Mert Altintas, un tânăr de 22 de ani, membru al forțelor de ordine turce, lângă cadavrul ambasadorului rus, Andrei Karlov, imediat după ce l-a impușcat. Întreaga tragedie a avut loc in galeria de arte din Ankara, pe data de 19 decembrie, anul trecut. „Nu uitați de Alep! Nu uitați de Siria”, au fost cuvintele criminalului, după comiterea asasinatului. Membrii juriului au apreciat curajul fotojurnalistului de la Associated Press (AP).

simeon stalpnicul png

Vizualiazată de 18 milioane de ori, imaginea a devenit virală și ”a marcat un moment important din istoria Turciei. Trebuia să își facă treaba”, au fost declarațiile fotografului. „Mă gândeam: <<Sunt aici. Chiar dacă voi fi împușcat și rănit sau ucis, sunt jurnalist. Trebuie să îmi fac treaba.>> Puteam să fug fără să fac fotografii… Însă nu aș fi putut da un răspuns mulțumitor mai târziu când oamenii m-ar fi întrebat: <<De ce nu ai făcut fotografii?>> M-am gândit chiar la prietenii și colegii care au murit făcând fotografii în zonele de conflict de-a lungul anilor”, a povestit Burhan Ozbilici.

simeon stalpnicul png

Printre câștigătorii competiției se află și un român, Vadim Ghirda, fotograf al agenției Associated Presss. Acesta a luat locul doi la categoria ”Probleme contemporane”, cu o fotografie realizată în Macedonia. Ea surprinde încercarea unor migranți de a trece granița printr-un râu.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net