Polonia e în doliu! Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk ucis pe scenă, a fost omagiat de 45.000 de persoane

primar-gdansk-multime-oameni.jpg

Primarul din Gdansk ucis pe scenă a fost condus pe ultimul drum de zeci de mii de oameni
Foto: Getty

Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk ucis pe scenă în timpul unui concert caritabil, a fost condus pe ultimul drum de aproximativ 45.000 de persoane, sâmbătă, 19 ianuarie, informează presa internațională. Edilul era extrem de iubit de popor, având în vedere că a fost și unul dintre cei mai longegivi primari din Polonia. Pe străzile din țară s-au strâns zeci de mii de oameni care au vrut să-i aducă oficialului un ultim omagiu.

În jur de 45.000 de persoane au participat sâmbătă, 19 ianuarie, la ceremonia de înmormântare a primarul oraşului polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, care a decedat în urmă cu doar câteva zile, după ce a fost înjunghiat mortal pe scenă în cadrul unui eveniment caritabil.

Primarul Pawel Adamowicz, în vârstă de 53 de ani, a fost înjunghiat în timp ce ţinea un discurs pe scenă. Politicianul a fost atacat pe neaşteptate de un tânăr de 27 de ani înarmat cu un cuţit. Adamowicz și-a dat ultima suflare luni, 14 ianuarie, după ce a stat pe masa de operaţie timp de cinci ore.

primar-polonia-multime-oameni.jpg

Slujba primarului a fost transmisă pe monitoare led în oraș
Foto: Getty

Zeci de mii de oameni l-au omagiat pe Pawel Adamowicz, primarul ucis

În ziua în care primarul a fost înmormântat, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-l conduce l-au pe ultimul drum pe cel care a administrat orașul polonez. De asemenea, alte 3.500 de persoane au participat la slujba religioasă organizată la catedrala Sfânta Maria, unde sufletul lui Pawel Adamowicz a fost trimis în lumea de dincolo așa cum se cuvine.

slujba-religioasa-primar-gdansk.jpg

Slujba religioasă
Foto: Getty

Bannere cu fotografii alb-negru cu chipul lui Adamowicz au fost întinse peste clădirile din centrul oraşului Gdansk, în timp ce premierul Mateusz Morawiecki şi fostul preşedinte Lech Walesa, fost lider al sindicatului Solidaritatea, au participat la slujba de la catedrala Sfânta Maria, potrivit Agerpres.

La slujbă, care a reunit aproape 3.500 de persoane, a fost prezent şi actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, care a vorbit mulțimii în urmă cu câteva zile, atunci când mii de polonezi au ieșit în stradă, după moartea primarului.

Primarul oraşului polonez Gdansk a decedat luni, 14 ianuarie, la spital după ce, cu o zi înainte, fusese înjunghiat cu cuţitul, pe scenă,în faţa a mii de spectatori, în timpul unui eveniment caritabil. Edilul a fost grav rănit la inimă, în diafragmă şi abdomen. Agresorul său a fost un localnic din Gdansk în vârstă de 27 de ani, care tocmai ieșise din închisoare. Se pare că motivul crimei a fost răzbunarea, tânărul declarând că „fost băgat după gratii şi a fost torturat de către partidul care a susținut candidatura lui Adamowicz. Regretatul primar avea două fete alături de soția sa, o profesoară de drept de la Universitatea din Gdansk, Antonina (16 ani) și Teresa (9 ani).


 

 

 

Loading...

Citește și

  • scena pe care a fost injunghiat primarul orasului Gdansk

    Primarul Pawel Adamowicz, în vârstă de 53 de ani, a fost înjunghiat în timp ce ţinea un discurs pe scenă, la un eveniment caritabil. Scene de coşmar în Gdansk, Polonia! Politicianul a fost atacat pe neaşteptate de un tânăr de 27 de ani înarmat cu un cuţit. Practic, atacul a fost atât de fulgerător încât nu a avut timp să se apere. Adamowicz a murit după ce a stat pe masa de operaţie timp de cinci ore. Atacatorul a fost reţinut de poliţie. El are antecedente penale.

  • Momente de panică pentru membrii Casei Regale Britanice! Prinţul Philip, în vârstă de 97 de ani, a fost victima unui accident rutier produs, miercuri, 16 ianuarie, în apropierea proprietăţii regale de la Sandringham. Ducele de Edinburgh se afla la volanul maşinii în momentul în care a intrat în coliziune cu un alt participant la trafic.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1