Poftiţi în sătucul de gheaţă din Alpi

Ultima actualizare:

    Iglu Dorf din Munţii Stansstad este o aşezare turistică unde vizitatorii pot dormi boiereşte la -4˚CFoto: Photoland/Caters
Iglu Dorf din Munţii Stansstad este o aşezare turistică unde vizitatorii pot dormi boiereşte la -4˚CFoto: Photoland/Caters

Se află la 1.760 de metri deasupra nivelului mării. Valea se numeşte Trubsee şi în fiecare an localnicii îşi pun la contribuţie imaginaţia şi sculptează în gheaţă adevărate minunăţii. Sătucul de igluuri vine în acest an cu o idee inedită: au fost amenajate până acum doar cinci „dormitoare de lux” pentru invitaţi, restul turiştilor sunt poftiţi să-şi construiască singuri adăpostul.

Cine crede că puţini sunt temerarii care îndrăznesc să doarmă între pereţii de gheaţă la temperaturi de -4 până la -5˚C, se înşală amarnic. Conform declaraţiilor lui Aldo Balatti, de 32 de ani, directorul executiv al Igloo Village Zermatt, în ianuarie 2017 în aceste căsuţe de gheaţă au dormit peste 8.000 de turişti veniţi din toate colţurile lumii.

Cazarea costă 325 € de persoană, pe noapte. „La această altitudine s-au înregistrat în anii trecuţi şi temperaturi de -40˚C, atunci când vântul bate în rafale. Anul acesta, invitaţii îşi pot construi singuri fie un iglu mic, pentru două persoane, fie unul pentru opt sau 20 de persoane. Pentru a ridica un iglu nu este nevoie de mai mult de o zi pentru că invitaţii au la dispoziţie toate materialele de care au nevoie, pregătite din timp de localnici”, a declarat Aldo Balatti pentru „Daily Mail”.

În 2006, localnicii au muncit 3.000 de ore pentru a sculpta în gheaţă simboluri din mitologia nordică şi pentru a amenaja 20 de igluuri de diferite dimensiuni. În funcţie de preferinţe, turiştii pot opta să doarmă în igluuri încălzite, care au blănuri pe jos, lampadare şi chiar şeminee. Şi pentru că de multe ori în aceste igluuri se ajunge la temperaturi de 20˚C, în interiorul lor este montată o izolaţie specială care protejează pereţii de gheaţă să nu se topească. 99% dintre turiştii care vin aici petrec însă doar o noapte în igluuri. Şi asta din două motive: preţul e destul de piperat pentru bugetul lor şi al doilea motiv: noaptea le e frig. Priveliştea din Munţii Stansstad este una de vis. „Artiştii care sculptează în gheaţă sunt aduşi din Italia, Franţa sau Rusia şi lucrează în interiorul igluului.


    Foto: Photoland/Caters
Foto: Photoland/Caters

La camerele de lux, turiştii au la dispoziţie blană de vacă şi chiar podea de lemn pe jos”, a mai adăugat Balatti. Evident, cei care se cazează aici nu au la dispoziţie apă curentă şi duşuri. Toaleta este amenajată în exteriorul igluului şi nu oferă condiţii de hotel. De obicei, turiştii care se cazează aici se întâlnesc la Trubsee Alpine Lodge cu ghizii locali şi pornesc într-o drumeţie de 10 minute prin zăpadă până la Iglu Dorf. Odată ajunşi aici, turiştii au la dispoziţie un iglu imens unde sunt primiţi cu băuturi calde, alcool şi pot face chiar o baie caldă într-unul din jacuzzi. Tot aici se serveşte cina. Apoi cuplurile se retrag în igluurile închiriate, dorm până a doua zi, în saci de dormit, servesc micul dejun la restaurantul de la baza muntelui şi apoi pot lua telescaunul pentru a coborî spre casă.

Cele mai tari locaţii de iarnă


    Foto: Photoland/Caters
Foto: Photoland/Caters
image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net