Poftiţi în oraşul de sub pământ! FOTO

Ultima actualizare:

    Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

Trăiesc în pământ din cauza climei de deşert! Cei 3.500 de locuitori ai oraşului Coober Pedy şi-au construit locuinţe, magazine, şcoli, biserici, muzee, hoteluri şi chiar galerii de artă subterane.

La suprafaţă, este un peisaj arid, selenar. Nimeni nu ar bănui că sub munţii de pământ nisipos se află oraşul Coober Pedy, capitala mondială a opalului. În inima Australiei, la 850 de kilometri nord de Adelaide, este situată această unică aşezare urbană subterană din lume. Locuitorii, numiţi “dougouts”, care provin din 45 de ţări şi în proporţie de 60% sunt veniţi din sudul şi estul Europei, trăiesc în acest oraş de sub pământ, din cauza climei insuportabile. Ziua, temperaturile pot ajunge la 50 de grade la umbră, iar nopţile sunt foarte friguroase. Sub pământ se păstrează temperatura constantă de 24 de grade. Apa este pompată dintr-un izvor subteran aflat la 24 de kilometri de oraş.

Locuitorii, care lucrează în minele de opal situate de jur împrejurul oraşului, şi-au asigurat tot confortul sub pământ. Locuinţele au 3 dormitoare, living, bucătărie şi baie, restaurantele şi barurile sunt elegante, magazinele bine aprovizionate, s-au amenajat muzee, galerii de artă şi hoteluri pentru vizitatori, în bisericile subterane se fac slujbe ca în oricare aşezare urbană. Există şi un teren de golf sub pământ, singurul din lume fără iarbă. Oraşul a fost construit prin lărgirea fostelor galerii miniere săpate în zonă începând cu anul 1913. În Coober Pedy se extrage 80% din producţia mondială de opal.

În oraşul piticilor nu poţi locui dacă ai peste 1,22 m

Piticii din China şi-au construit propriul oraş, care se numeşte Kunming. Comunitatea chinezilor care sufera de nanism hipofizar nu acceptă să locuiască în căsuţele lor, care seamănă cu nişte ciuperci uriaşe, decât semenii lor, care nu depăşesc 1,22 de metri în înălţime. Oraşul din sudul Chinei dispune de propria brigadă de polţie şi a devenit deja o atracţie turistică.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net