Patriarhul Ierusalimului a aruncat crucea cu busuioc în râul Iordan, în Ajunul Bobotezei pe rit vechi

Ultima actualizare:

    Patriarhul Ierusalimului, Teofil al lll – lea, a aruncat crucea cu busuioc în râul Iordan
Patriarhul Ierusalimului, Teofil al lll – lea, a aruncat crucea cu busuioc în râul Iordan

Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului a aruncat azi, 18 ianuarie 2021, crucea cu busuioc în râul Iordan, în care s-a botezat Mântuitorul nostru, Iisus Hristos.

Slujba de sfințire a apelor în Țara Sfântă a avut loc azi, 18 ianuarie 2021, în Ajunul sărbătorii de Bobotează pe stil vechi. Patriarhia Ierusalimului ține slujbele după calendarul vechi. Astfel că, Patriarhul Ierusalimului, Teofil al lll – lea, a sfințit apa la Râul Iordan și a aruncat Crucea cu busuioc în locul în care s-a considerat că a fost botezat Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, de către Sfântul Ioan Botezătorul. În momentul în care Patriarhul Ierusalimului aruncă în apă crucea, Iordanul își întoarce cursul! Minunea întoarcerii Iordanului a avut loc și în acest an! Aceasta este considerată una dintre cele trei minuni ale ortodoxiei, alături de Lumina Sfântă ce se coboară la Paște la Mormântul Sfânt al lui Iisus și Norii ce se coboară la Sfânta Liturghie de pe Muntele Tabor, la Schimbarea la față, în noaptea de 18 spre 19 august.

Față de ceilalți ani, când zeci de mii de creștini au putut merge în Israel, pentru a lua parte la ceremonia de la Iordan, la evenimentul de anul acesta, au luat parte numai câteva zeci de persoane, din cauza pandemiei de coronavirus. Se știe că Israelul și-a închis granițele încă din data de 10 martie 2020, și s-a putut călători numai în condiții speciale.

Pe 19 ianuarie e Boboteaza pe rit vechi

În ianuarie 2020, când o mulțime de autocare au adus o mulțime de pelerini la Iordan, râul a crescut ca niciodată, iar autoritățile nu au mai permis oamenilor să coboare în apă, de teama unor incidente și au amenajat un loc special pentru ca pelerinii ”să se boteze” cu apa în care a intrat și Mântuitorul, cu două mii de ani în urmă. Mâine, 19 ianuarie, de Boboteaza pe stil vechi, Patriarhul Ierusalimului va sfinți apa în Biserica Reinvierii de la Ierusalim, ca în fiecare an, dar în prezența unui număr restrâns de persoane. Aghiasma mare, cunoscută pentru proprietățile ei miraculoase, se sfințește numai în Ajun și în ziua de Bobotează. 

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net