Părintele stilului bossa nova, Joao Gilberto, a murit la vârsta de 88 de ani

Ultima actualizare:

    Joao Gilberto a murit la 88 de ani Foto:GettyImages
Joao Gilberto a murit la 88 de ani Foto:GettyImages

Brazilianul João Gilberto, considerat părintele stilului bossa nova, a murit sâmbătă la vârsta de 88 de ani, a confirmat fiul lui, citat de presa americană.

Artistul João Gilberto, considerat părintele stilului bossa nova, a murit la vârsta de 88 de ani. Vestea a fost confirmată de fiul acestuia prin intermediul unui mesaj scris pe pagina personală de Facebook. 

„Tatăl meu a murit. Lupta lui a fost nobilă, a încercat să păstreze demnitatea când pierdea suveranitatea”, a scris Marcelo Gilberto pe Facebook.

João Gilberto a prezentat lumii stilul bossa nova în 1959, odată cu albumul „Chega de Saudade”. Noua sonoritate reprezenta un amestec de samba tradiţională şi jazz modern, aduse laolaltă în felul unic de a cânta la chitară a lui Gilberto.

El a început colaborarea lui saxofonistul american Stan Getz şi au lansat albumul „Getz/ Gilberto”, care a fost vândut în milioane de copii şi fost premiat, în 1965, cu patru trofee Grammy, inclusiv pentru „albumul anului”. În acelaşi ani piesa The Girl from Ipanema a s-a clasat pe locul al cincilea în topul BillBoard 100. 

În anul 2017 activitatea lui Gilberto şi contribuţia în domeniul muzicii a fost recunoscută, aşadar acesta a primit un doctorat onorific la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii. 

Cracteristicile stilului bossa nova 

Bossa-nova este un stil muzical brazilian, popularizat de poetul Vinicius de Moraes, compozitorul Antônio Carlos Jobim şi cântăreţul João Gilberto. Bossa-nova (în portugheză însemnând „tendinţă nouă”) a atras mulţi adepţi, iniţial tineri muzicieni şi studenţi. Deşi mişcarea bossa-nova iniţială a durat doar şase ani (1958-63), a contribuit cu numeroase melodii la repertoriul standard de jazz.

Bossa-nova a fost totodată un stil de dans, inventat de coreograful american Lenni Dale care a fost la modă la începutul anilor 1960.

image
image
image
image
image
image
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net