Papa Francisc vrea să efectueze o vizită în Irak. Avertismentul cardinalului Pietro Parolin

papa-francisc_1.jpg

papa francisc
Papa Francisc şi-a exprimat intenţia de a vizita Irakul în cursul anului 2020
Foto: GettyImages

Papa Francisc, pe numele său real Jorge Mario Bergoglio, şi-a anunţat intenţia de a vizita Irakul în 2020, în ciuda condiţiilor de securitate precare din această ţară aflată în continuu conflict.

Papa Francisc şi-a exprimat dorinţa de a vizita Irakul cât mai curând posibil şi a precizat că speră ca "acesta să nu cadă din nou în tensiuni provenind din conlficte latente între puteri regionale". Papa a declarat de mai multe ori că speră să poată vizita Irakul, dar acest lucru nu a fost posibil întrucât nu se întrunesc condiţiile necesare unei asemena vizite. Cardinalul Pietro Parolin, al doilea în ierahie la Vatican a făcut anunţul privind imposibilitatea desfăşurării unei asemenea călătorii.

"O asemenea vizită impune un minimum de condiţii care nu se întrunesc în prezent”, a declarat secretarul de stat al Vaticanului, după ce a efectuat o vizită în Irak. Problema terorismului nu a fost rezolvată”, aprecia în această vizită numărul doi de la Vatican. El considera că ”rădăcinile acestui fenomen sunt prezente în continuare”, o impresie confirmată de către autorităţile de la Bagdad, relatează news.ro.

Papa Francisc a efectuat o călătorie apostolică în România

Papa Francisc a vizitat România în intervalul 31 mai-2 iunie şi a făcut un advărat tur de forţă, fiind prezent la Bucureşti, Miercurea Ciuc, Iaşi, Blaj şi Sibiu. Întors la Vatican, Sanctitatea Sa a vorbti despre momentele vizitei sale la București, la Iași, la Șumuleu Ciuc și la Blaj, referindu-se la importanța beatificării celor șapte episcopi greco-catolici martiri, dar și la însemnătatea întâlnirii sale cu reprezentanții comunității rome din Blaj.

papa-francisc

pantofi papa francisc
Papa Francisc a vizitat ceke mai importante locuri pentru catolici dar şşi pentru ortodocşi în timpul scurtei sale vizie în România
Foto: GettyImages

"A fost o mare bucurie să fiu un pelerin în România. Ca și creștin, am avut bucuria de a trăi un moment privilegiat al relațiilor frățești dintre biserici. În România, cea mai mare parte a creștinilor aparțin Bisericii Ortodoxe, conduse în momentul de față de Patriarhul Daniel, care este ca un frate al meu", a spus Papa Francisc, la finalul mesajului public transmis de la Vatican.

Papa Francisc refuză să poarte pantofii roşii spre deosebire de predecesorii săi

Papa Francisc a devenit Suveran Pontif în urmă cu şase ani şi s-a remarcat, de la bun început, printr-un stil vestimentar foarte simplu, eliminând multe dintre elementele viu colorate şi ornamentele preferate de predecesorul său, Benedict al XVI-lea. Nu este primul Papă care refuză să poarte însemne care ar putea trimite cu gândul la o anumită înclinaţie spre opulenţă.

scarpe_bergoglio.jpg

pantofi papa francisc
Aşa arată pantofii pe care îi poartă, în general, Papa Francisc

În rândul clericilor, doar papa este cel care are dreptul, car nu şi obligaţia de a purta pantofii roşii. Obiceiul este documentat încă din perioada medievală, dar originea lui este, de fapt, de inspirație romană. În Antichitatea târzie, împărații romani purtau încălțări roșii, tot ca simbol al autorității. În trecut, pantofii din piele roșie (sau catifea roșie, pentru încălțările de interior) erau decorați cu o cruce aurie, până la Papa Paul al VI-lea, care a eliminat orice tip de ornament.

Papa Ioan Paul al II-lea a preferat să renunțe la pantofii roșii și purta de regulă încălțăminte din piele maronie. Benedict al XVI-lea a fost ultimul papă care a purtat tradiționalii pantofi roșii, căci Francisc preferă pantofii simpli, negri.

Citeşte şi

Mesajul pe care îl transmite Papa Francisc prin refuzul de a purta pantofi roşii. Misterul încălţămintei papale

Papa Francisc vorbeşte la Vatican despre vizita în România

 

Loading...

Citește și

  • Papa Francisc

    Papa Francisc a plecat, duminică după-amiază, din România, în aplauzele pelerinilor strânşi pe aeroportul din Sibiu, dar despre vizita sa istorică în ţara noastră încă se mai vorbeşte. Şi Sfântul Părinte a fost impresionat de ce a găsit la noi, iar miercuri (5 iunie) de la 10.30 va dedica Audienţa Generală ţinută la Vatican tocmai acestui moment apostolic. Papa va vorbi zece minute în italiană.

  • papa francisc

    Papa Francisc a efectuat o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai-2 iunie, ocazie cu care a demonstrat încă o dată, că este un om pentru care cumpătarea şi modestia sunt două valori esenţiale. Preţ de trei zile a călătorit de la Bucureşti la Şumuleu Ciuc, Iaşi, Blaj, Sibiu, pentru a transmite un mesaj ed pace, unitate şi iubire necondiţionată. Papa Francisc şi-a închinat întreaga viaţă slăvirii lui Dumnezeu şi propovăduirii înţelegerii. Întotdeauna modest, el a refuzat să poarte veşminte care să transmită un mesaj aflat în neconcordanţă cu principiile sale.