Papa Francisc a spălat și sărutat picioarele refugiaților musulmani

papa_francisc_imigranti.jpg

papa francisc imigranti
Papa Francisc a spălat picioarele refugiaților cu apă sfințită, în cadrul unui ritual premergător Paștelui catolic
foto: AP

Papa Francisc continuă să lupte împotriva stereotipurilor care circulă în lume. În contextul recentelor atentate comise de teroriștii islamiști în Bruxelles, Suveranul Pontif a spălat picioarele mai multor imigranți de la adăpostul Castelnuovo di Porto, localizat în afara Romei, la slujba din Săptămâna Mare.

„Avem culturi și religii diferite, dar suntem frați și vrem să trăim în pace” a declarat Papa, potrivit time.com. Acesta a spălat și sărutat picioarele mai multor refugiați musulmani, creștini și hinduși, joi (24 martie), explicând că toți sunt copii ai aceluiași Dumnezeu. Ritualul este unul tradițional în Joia Mare a catolicilor.

Cât despre atentatele de la Bruxelles, Papa le-a numit „acte de război”, ale unor oameni însetați de sânge și constrânși de industria armelor. Gestul Suveranului Pontif a fost menit să demonstreze că musulmanii nu sunt vinovați pentru războiul dus de teroriștii Statului Islamic. Acesta consideră că atacurile militanților intenționează să distrugă frăția reprezentată de migranți.

Momentul a fost unul emoționant. Câțiva dintre solicitanții de azil au plâns, în timp ce Francis a îngenuncheat în fața lor, le-a vărsat apă sfințită peste picioare, le-a șters, iar apoi le-a sărutat. La ritual au participat patru femei și opt bărbați, dintre care o catolică italiană, trei imigrante eritreene care aparțin de biserica ortodoxă coptă, patru bărbați catolici din Niger, trei musulmani din Mali, Siria și Pakistan și un bărbat hindus din India.

Gestul Suveranului Pontif încalcă vechile reguli ale Vaticanului, conform cărora la ritual trebuie să participe numai bărbați catolici, reprezentându-i pe cei 12 apostoli ai lui Iisus. Prima oară când a ignorat această regulă a fost în anul 2013, când Papa a sărutat și spălat picioarele mai multor musulmani și femei la un centru de detenție juvenilă. În cele din urmă, el a adaptat regulile în luna ianuarie, permițând femeilor să participe.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, reverendul Federico Lombardi, a declarat că normele Vaticanului sunt îndreptate către liturghiile tradiționale din comunitățile catolice, și nu neapărat către slujbele papale, unde mesajul general este acela de frăție universală.

Loading...

Citește și

 • papa francisc romanca vatican nastere

  Papa Francisc a ordonat găzduirea temporară a unei românce, care a născut în cursul nopţii de marţi spre miercuri în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, potrivit Mediafax.

 • papa francisc furie mexic

  Papa Francisc a avut un moment de furie, marți (16 februarie), în timpul vizitei într-un oraș din Mexic. În timp ce Suveranul Pontif trecea prin mulțime, acesta a fost tras de mâini peste o persoană care se afla în fața sa într-un scaun cu rotile. Papa s-a enervat teribil pe cel care l-a făcut să cadă și l-a mustrat.

 • francisc chiril intalnire cuba

  Vineri, 12 februarie, a avut loc o întâlnire istorică între Papa Francisc, șeful Bisericii Catolice, și Patriarhul Chiril, șeful Bisericii Ortodoxe ruse. Întâlnirea a avut loc în Cuba, o țară neutră pentru un astfel de eveniment, fiind o țară predominant catolică și care a avut mereu strânse relații cu Moscova.

 • papa francisc

  Liderul Bisericii Catolice demonstrează încă o dată că spune ceea ce crede, indiferent cine este persoana pe care o ia în colimator. De această dată, Donald Trump, cel care se vede noul președinte al Statelor Unite ale Americii, l-a supărat pe Francisc cu declarațiile sale legate de imigrația ilegală a mexicanilor în SUA.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1