Papa Francisc a spălat picioarele unor deţinuţi: «Există speranţă în reintegrarea lor în societate»

Ultima actualizare:

    Discursul rostit deţinuţilor a fost unul impresionantFoto: Getty
Discursul rostit deţinuţilor a fost unul impresionantFoto: Getty

Papa Francisc a oficiat o slujbă în Joia Mare, organizată într-o închisoare, în timpul căreia suveranul pontif a spălat picioarele a 12 deţinuţi, dintre care doi musulmani, un ortodox şi un budist. Printre deţinuţi s-a aflat şi un bărbat din Republica Moldova.

Papa a celebrat joi după-amiază Slujba Cinei şi ritualul spălării picioarelor pentru 12 deţinuţi, după ce a participat la o scurtă întrevedere cu prizonierii bolnavi. Ritualul are loc de sute de ani şi este unul bine împământenit în tradiţia creştină, căci Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor săi şi a instaurat împărtăşania în timpul ultimei sale mese.

Papa Francisc a ţinut un discurs în care a subliniat faptul că orice persoană este supusă greşelilor şi că reintegrarea prizonierilor în societatea este un lucru esenţiual. “Fiecare are şansa de a-şi schimba viaţa şi nu trebuie să fie judecat”, a subliniat papa, într-o predică transmisă de Radio Vatican, scrie Agerpres. “Pentru mine, să îi vizitez pe bolnavi, să merg în închisori, să îi ajut pe prizonieri să simtă că poate exista speranţă în reintegrarea lor în socitate înseamnă să predic învăţămintele Bisericii”, a explicat papa Francisc, relatează Agerpres.


    Papa a spălat picioarele a 12 deţinuţiFoto: Adevărul
Papa a spălat picioarele a 12 deţinuţiFoto: Adevărul

Este un lucru cunoscut faptul că papa Francisc îi viziteată destul de des pe deţinuţi ţi le vorbeşte despre posibilitatea de a fi reprimiţi în societate dacă lasă în urmă păcatele pe care le-au avut şi se căiesc. El a povestit cu emoţie faptul că în luna ianuarie a fost primit cu multă căldură într-un penitenciar de femei din Chile şi că acest lucru l-a marcat profund. În 2013, liderul de la Vatican a mers într-o închisoare pentru minori, în anul următor într-un centru pentru persoane bolnave şi cu handicap, în 2015 din nou într-o închisoare, iar în 2016 într-un centru pentru refugiaţi. Mai mult decât atât, el a spălat de nenumărate ori picioarele unor credincioşi de origine musulmană.

Cu doar două zile înainte de a vizita penitenciarul, papa Francis s-a întâlnit cu predeceosrul său, Benedict al VXI-lea, chiar la mânăstirea la care fostul suveran pontif s-a retras atunci când şi-a încheiat activitatea, în anul 2013.

image
image
image
image
image
image
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net