Organizatorii BRIT Awards introduc categorii neutre din perspectiva genului în ediţia din 2022

Ultima actualizare:

    Brit Awards în 2021Foto: Getty Images
Brit Awards în 2021Foto: Getty Images

Organizatorii Brit Awards renunţă la premiile pentru interpretare acordate în baza genului, iar de anul viitor va fi acordat un singur trofeu pentru cel mai bun artist.

Premiile industriei muzicale britanice, Brit Awards, vor fi neutre din punctul de vedere al genului pentru artiștii locali și internaționali, începând din 2022, au anunțat organizatorii.

În loc de împărțirea în categorii în funcție de gen, masculin sau feminin, interpreții vor concura pentru premiile pentru artistul anului sau artistul internațional al anului la decernarea anuală de premii, care anul viitor va avea loc pe 8 februarie.

Organizatorii Brit Awards renunţă la clasificările în baza genului

„Este important ca premiile BRIT să continue să evolueze și să urmărească să fie cât mai cuprinzătoare posibil”, a declarat Tom March, noul președinte al premiilor BRIT.

De asemenea, la cea de-a 42-a ediție a Brit Awards de anul viitor vor fi introduse patru noi premii pentru o gamă mai largă de stiluri muzicale: „cel mai bun artist alternative/rock”, „cel mai bun artost hip-hop/grime/rap”, „cel mai bun artist dance” și „cel mai bun artist pop/R’n’B”, toate votate de public. În aceeași notă, se vor extinde nominalizările astfel încât în categoria '„cântecul anului'' să fie cuprinşi şi artişti colaboratori. BRIT Awards urmează exemplul altor evenimente şi gale de decernare a unor premii care au renunţat la clasificările bazate pe gen.

Inițiativa ar putea discrimina femeile din industrie?

Totuși, deși intenția din spatele deciziei pare a fi una bună, având în vedere că tot mai mulți artiști s-au identificat ca fiind „non-binary” (fara să aparțină unui gen anume), există multe voci care critică inițiativa din perspectiva discriminării de gen. Dacă până în prezent era discutat faptul că premiile de genul sunt „dominate” de partea masculină, faptul că de acum va dispărea categoria feminină adâncește și mai mult aceasta discrepanță, notează Daily Mail. 

Practic, dacă există categoria feminină, artistele sunt asigurate că una dintre reprezentantele lor va câștiga. Dacă aceasta dispare, șansele ca un bărbat să ia premiul pentru „artistul anului” cresc semnificativ. Dua Lipa şi J Hus vor deveni ultimii din istoria premiilor care au câştigat trofee Brit la categoriile „Best Female”, respectiv „Best Male”.

Sam Smith susține inițiativa

Alte voci laudă însă decizia. Cântăreţul britanic Sam Smith, a cărui identitate este non-binară, a explicat că se simte exclus din categoriile diferenţiate în funcţie de gen de la Brit Awards 2021, care şi-a menţinut categoriile obişnuite, cu premii pentru ‘Cel mai bun artist solo’ şi ‘Cea mai bună artistă solo’. Acest lucru înseamnă că nu există loc pentru Sam Smith, care foloseşte ”ei” (they/them) ca pronume, după ce a anunţat că este non-binar, în septembrie 2019.

Pe contul său de Instagram, Sam a scris, la momentul respectiv: „Muzica, pentru mine, a fost mereu despre unificare, nu despre dezbinare. Aștept cu nerăbdare un moment în care show-urile de premiere să reflecte societatea în care trăim. Să sărăbătorim pe toată lumea, indiferent de gen, rasă, abilitate, sexualitate, clasă.”

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net