ONU cere încetarea focului în Siria pentru cel puțin 30 de zile. Ce solicitare a făcut Rusia

Ultima actualizare:

    Bombardamentele din Siria au ucis 400 de oameni în ultimele două săptămâni Foto: Hepta
Bombardamentele din Siria au ucis 400 de oameni în ultimele două săptămâni Foto: Hepta

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat sâmbătă în unanimitate o rezoluţie care cere o încetare a focului în Siria pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile. Decizia vine după ce, în ultimele două săptămâni, mai mult de 400 de persoane și-au pierdut viața în această zonă de conflict.

Textul aprobat “cere ca toate părţile să înceteze fără întârziere ostilităţile pentru cel puţin 30 de zile consecutiv în Siria, pentru o pauză umanitară durabilă”. Scopul acestei perioade de liniște este acela "de a permite livrarea regulată a ajutorului umanitar, a serviciilor şi evacuarea medicală a bolnavilor şi a răniţilor în starea cea mai gravă”.


    Zeci de copii și-au pierdut viața în bombardamente Foto:Getty
Zeci de copii și-au pierdut viața în bombardamente Foto:Getty

Bineînțeles, textul prevede și anumite excepții în privința încetării focului în cazul luptelor contra grupărilor jihadiste Stat Islamic (SI) şi Al-Qaida. La cererea Moscovei, excepţiile cuprind “alţi indivizi, grupări, entităţi, asociate cu Al-Qaida şi SI, precum şi alte grupări teroriste desemnate de Consiliul de Securitate”, relatează theguardian.com. Tot la solicitarea Rusiei, Consiliul se va reuni din nou, în termen de aproximativ 15 zile pentru a evalua gradul în care prevederile sunt puse în aplicare. Potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), numeroaseavioane de luptă au bombardat Ghouta de Est sâmbătă seara, la doar câteva minute după ce Consiliul de Securitate a adoptat rezoluţia privind cererea de încetare a focului pentru 30 de zile în Siria.


    Medicii nu mai pot face față numărului mare de victime Foto:Getty
Medicii nu mai pot face față numărului mare de victime Foto:Getty

Cu doar câteva zile în urmă, ONU a avut o reacție oficială în care a exprimat, simbolic, care este poziția acesteia față de confllictele atât de sângeroase din Siria. A eliberat o declarație de presă în care nu au fost scrise prea multe vorbe, ci doar niște semne de punctuație care au marcat lipsa unui text.

Mesajul simbolic venit din partea directorului regional UNICEF, Geert Cappalaere, nu a conținut cuvinte, ci doar niște ghilimele care au marcat lipsa unui text. La finalul paginii, directorul a adăugat o scurtă explicație pentru a-și justifica alegerea de a nu transmite nimic într-o astfel de situație atât de tragică. "Nu avem cuvinte care ar putea descrie suferința îndurată de copii. Nu avem cuvinte suficiente prin care să ne putem exprima indignarea pe care o resimțim", au fost singurele propoziții din întrega declarație, informează independent.co.uk.


    Mercenarii ruși s-ar afla în mijlocul luptelor din Siria Foto: Captură video youtube
Mercenarii ruși s-ar afla în mijlocul luptelor din Siria Foto: Captură video youtube

Doctorii și voluntarii se simt copleșiți de numărul victimelor, iar resursele lor încep să se epuizeze, căci din ce în ce mai multe persoane au nevoie de ajutor. "Escaladarea conflictelor nu face decât să erodeze situația deja șubredă. Este necesar ca provocarea unei suferințe fără sens să înceteze cât mai curând", a declarat președintele coordonator Panos Moumtzis. 

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net