Numai vaccinaţii au voie în Marea Moschee de la Mecca

000_97x4he_1.jpg

Rugăciunile credincioşilor musulmani au fost posibile în Marea Moschee din Mecca numai cu respectarea regulilor anti-COVID-19
Foto: Gettyimages

Musulmanii din întreaga lume au intrat de marţi, 13 aprilie, în luna postului de Ramadan. Autorităţile saudite au anunţat că nici în acest an nu va avea loc un pelerinaj în masă, ca în 2019, iar în Marea Moschee nu vor intra decât cei vaccinaţi de două ori anti-COVID-19.

Timp de doi ani consecutiv marele pelerinaj de la Mecca a fost suspendat din cauza pandemiei de COVID-19. Dacă în anul 2019, peste două milioane de credincioşi s-au strâns în Marea Moschee pentru a se ruga de Ramadan, între 13 aprilie şi 12 mai 2021, doar credincioşii care vor fi vaccinaţi de două ori anti-COVID-19 sau vor prezenta un test PCR realizat cu o zi înainte vor avea accesul la locurile sfinte. Cabinetul regelui Salman al Arabiei Saudite, protectorul locurilor sfinte ale Islamului, a anunţat la 13 aprilie că ”luna postului musulman începe şi în acest an într-o perioadă dificilă din cauza răspândirii coronavirusului”.

000_97x4jr_1.jpg

La intrarea în Moschee au fost instalate filtre de verificare, testare şi legitimare
Foto: Gettyimages

Regatul a anunţat săptămâna trecută că „numai persoanele imune” la coronavirus vor avea voie să efectueze Umrha, micul pelerinaj, şi rugăciuni în Marea Moschee din Mecca de la începutul Ramadanului. Micul pelerinaj, suspendat în martie 2020 din cauza pandemiei Covid-19, a fost reluat timid în toamnă, cu un număr limitat de măsuri de precauţie. Arabia Saudită a înregistrat aproximativ 400.000 de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2 şi 6.765 de decese. Înainte de a li se permite să pătrundă în Marea Moschee, pelerinii musulmani trebuie să treacă prin mai multe filtre de verificare specifice.

000_1vy496_1.jpg

În anul 2020, doar câțiva au putut ajunge la Kaaba. În anul 2019, peste două milioane de pelerini musulmani au ajuns la Mecca
Fotografii: Gettyimages

După ce prezintă certificatul de vaccinare sau rezultatul unui test PCR negativ, le este măsurată temperatura corporală, se dezinfectează trecând printr-un circuit realizat de specialiştii epidemiologi şi vor putea să îşi spună rugăciunea doar în locurile special marcate în interiorul moscheei. Pe durata rugăciunii, pelerinii trebuie să păstreze între ei o distanţă de cel puţin doi metri. Această distanţă este obligatorie, inclusiv în timpul înconjurării de trei ori a Casei Sfinte (Kaaba). Forţele de ordine saudite vor veghea în permanenţă ca aceste reguli privind combaterea răspândirii virusului să fie respectate cu sfinţenie. 

Click! Spune: Timp de o lună întreaga suflare musulmană ține post negru pe timpul zilei. Luna Ramadan e cea de a noua lună a calendarului islamic lunar, în care Coranul i-a fost revelat Profetului Mahomed. În această perioadă are loc Hajj, pelerinajul sfânt la Kaaba unde fiecare musulman trebuie să ajungă măcar o dată în viață. 

Loading...