Norul radioactiv produs după explozia nucleară din Rusia se îndreaptă către Europa: „Este greu să spui că toate țările au scăpat!”

Ultima actualizare:

    Cinci angajați ai agenției nucleare Rosatom au murit în explozieFoto: pixabay
Cinci angajați ai agenției nucleare Rosatom au murit în explozieFoto: pixabay

Explozia nucleară de săptămâna trecută a făcut ca nivelul de radioactivitate să depășească de 16 ori cotele normale, în Marele Nord rusesc, devenind astfel un pericol pentru sănătate. ANunțul a fost făcut de Agenția rusă de meteorologie.

Țările europene sunt acum în alertă, mai ales că Rusia a recunoscut la câteva zile că explozia a fost una nucleară. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că riscurile de cancer pot crește de la 50.000 de microsievert recepționați, iar Institutul francez de Protecție împotriva Radiațiilor și Securitate Nucleară recomandă punerea la adăpost a populației începând de la 10.000 microsievert. Orașul Severodvinsk este localizat la aproximativ 30 de kilometri de baza Nyonoksa, unde a avut loc explozia.

„Vântul împinge tot ce s-ar fi ridcat în atmosferă înapoi spre Rusia!”

„Întrebarea este cât de departe pot ajunge aceste particule, aceste resturi radioactive dispersate în atmosferă. Vă pot prezenta un grafic care arată cum este vremea în acest moment. Și în urmă cu câteva zile situația meteo era similară. Vă uitați acum la o hartă care arată presiunea atmosferică ridicată și cea joasă, direcția vântului și puterea cu care bate. Am avut presiune ridicată, ceea ce înseamnă că intensitatea cu care a bătut vântul în întreaga regiune a fost slabă, că tot ceea ce este în atmosferă acum este împins spre nord. Vântul bate în sensul acelor de ceasornic. Când ai acest cer senin, fără vânt deasupra locului în care a avut loc explozia, înseamnă că acești curenți vor împinge particulele eliberate în atmosferă spre nord, nord-est. Practic, vântul împinge tot ce s-ar fi ridcat în atmosferă înapoi spre Rusia. Deci tot ce a ajuns în atmosferă în zilele de după accident se duce în acea zonă. Este greu să spui că toate țările au scăpat, dar vorbim de cele mai multe dintre ele. Ne uităm acum la prognoza meteo, vântul bate dinspre Est împingând totul spre Nord. Arată că nimic din ce a fost eliberat în atmosferă nu afectează orașele din aceste țări. Toate resturile din atmosferă se duc spre nordul Rusiei. Depinde de ce a fost dispersat în atmosferă și în ce cantitate, de intensitatea cu care bate vântul și dacă condițiile meteorologice se schimbă radical. Dar vântul din Nordul Europei împinge totul spre regiunea nordică a Rusiei.”, a declarat un meteorolog pentru Al Jazeera, potrivit Digi24.

Cinci angajați ai agenției nucleare Rosatom au murit în explozie. Potrivit agenției, aceștia lucrau la un nou tip de arme și acordau sprijin tehnic pentru o rachetă cu ”sursă de energie izotopică”.

Citește și

Explozie produsă în Rusia în timpul testării unei rachete nucleare. 5 angajați ai companiei Rosatom au murit

Rusia recunoşte caracterul nuclear al exploziei care a făcut cinci morţi în timpul testării unei rachete

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net