Nicolas Sarkozy, eliberat după 26 de ore de arest. Care sunt acuzațiile formulate de procurori

Ultima actualizare:

    Sarkozy a fost pus oficial sub acuzare şi plasat sub control judiciarfoto: Hepta
Sarkozy a fost pus oficial sub acuzare şi plasat sub control judiciarfoto: Hepta

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost eliberat miercuri, după 26 de ore de arest în cadrul anchetei privind finanţarea de către Libia a campaniei sale electorale din 2007. El a fost pus oficial sub acuzare şi plasat sub control judiciar.

„Timp de 24 de ore, în cursul reţinerii mele, am încercat cu toată forţa mea de convingere să arăt că indiciile grave şi concordante, care sunt condiţia unei inculpări, nu există (...). De la 11 martie 2011 trăiesc inferinul acestei calomnii”, a declarat fostul preşedinte al Republicii, care a cerut statut de martor asistat.

Sarkozy a fost inculpat miercuri seara pentru „corupţie pasivă”, „finanţare ilegală a campaniei electorale” şi „tăinuire de fonduri publice libiene”.

În anul 2013, procuratura franceză a deschis o investigație pe tema finanțării campaniei electorale a lui Nicolas Sarkozy pentru alegerile prezidențiale din 2007. Ancheta a început după ce, în anul 2012, un site de știri libian a publicat un document secret care demonstra modul în care banii lui Gaddafi s-au scurs spre susținerea campaniei lui Sarkozy. Fostul președinte al Franței a susținut întotdeauna că acuzațiile nu sunt decât un act de răzbunare din partea familiei fostului dictator libian. 

În realitate, Ziad Takieddine, intermediarul lui Gaddafi, ar fi transportat 5 milioane de euro în mai multe tranșe începând cu finalul lui 2006 și  începutul lui 2007. Banii au fost înmânați lui Claude Gueant și lui Nicolas Sarkozy, personal. Choukri Ghanem, fostul ministru al Petrolului din Libia, decedat în anul 2012 în condiții misterioase, ar fi confirmat în fața procuratorii franceze existența plăților făcute lui Sarkozy.  

Recent, oficialii din cadrul Biroului Central pentru Combatarea Corupției și a Criminalității Financiare au înaintat un raport procurorilor în care detaliază, bazându-se pe mai multe mărturii, cum au circulat banii în conturile staff-ului de campanie a lui Sarkozy. Claude Gueant, mâna dreaptă din campanie a fostului președinte francez, și-ar fi cumpărat mai multe locuințe din Paris cu banii libieni. 

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net