A murit la 117 ani! A trecut prin trei secole și 90 de guverne. Care a fost secretul longevității ei

Ultima actualizare:

    Emma Morano a murit la vârsta de 117 aniFoto: captură foto/Youtube
Emma Morano a murit la vârsta de 117 aniFoto: captură foto/Youtube

Ingredientele unei vieți longevive și sănătoase sunt în continuare un subiect de dispută printre nutriționiști și medici, dar o femeie de origine italiană a demonstrat că poți trăi mult și fără sport periodic sau un regim alimentar strict.

Emma Morano a încetat din viață pe 15 aprilie, la venerabila vârstă de 117 ani. Trăia în nordul Italiei, iar în acea regiune fusese mult timp ultima persoană în viață născută în secolul al XIX-lea, după cum precizează Daily Star.

A trecut astfel prin trei secole, două războaie mondiale și a trăit su 90 de guverne italiene. Când împlinise 117 ani, Emma a spus tuturor și care a fost secretul vieții sale îndelungate: trei ouă pe zi (două dintre ele, crude) și un pahar cu vin.

Doctorul său a spus că dieta ei era total diferită de recomandările alimentare, dar cel puțin consuma foarte multe proteine. „Când am întâlnit-o prima dată, mânca trei ouă pe zi: două crude dimineața și apoi, o omletă la prânz și carne de pui la cină”, a declarat doctorul femeii.

Emma a avut un stomac foarte puternic, dar nu a fost dintotdeauna atât de sănătoasă. Și-a început acest regim alimentar atipic în timpul Primului Război Mondial, când suferea de anemie (lipsă de fier în organism).

Anunțul decesului Emmei a fost făcut de doctorul ei, care a fost înștiințat de femeia care avea grijă de bătrână. Emma a murit în după-amiaza zilei de 15 aprilie. S-a stins încet și liniștit, în fotoliul său. „A dus o viață extraordinară, ne vom aminti mereu de rezistența ei. Ne-a învățat că merită să ne continuăm viața, indiferent de impedimente”,  a mărturisit primarul orașului.

Emma se născuse pe 28 noiembrie 1899, în regiunea italiană Piemont. Pe lângă ouăle consumate periodic, e mai servea zilnic și câte un pahar cu vin și ciocolată. A avut o atitudine pozitivă și mult timp a fost singură, nu sa mai recăsătorit. A avut în tinerețe două mariaje: primul soț a dispărut în Primul Război Mondial, iar apoi a fost obligată să se mărite cu un bărbat pe care nu-l iubea și o maltrata. În 1937 i-a murit un copil din cauza bătăilor, iar după ce a divorțat, nu s-a mai recăsătorit niciodată.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net