Alegeri prezidentiale Republica Moldova / LIVE Rezultate preliminare: Pro-rusul Igor Dodon este noul președinte al Moldovei

Ultima actualizare:

    Igor Dodon și Maia Sandu au chemat alegătorii la urne
Igor Dodon și Maia Sandu au chemat alegătorii la urne

Pentru prima dată după 20 de ani, cetățenii Republicii Moldova și-au ales președintele prin vot direct. Cel de-al doilea tur de scruitin pare să consemneze victoria pro-rusului Igor Dodon. Candidatul PSRM are 52,3% din voturi, iar lidera PAS, pro-occidentala Maia Sandu. are doar 47,7%, după centralizarea a 99% din procesele verbale, arată rezultatele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală.

UPDATE ORA 1.00: Duminică noaptea, 13 spre 14 noiembrie, au fost proteste la sediul Comisiei Electorale din Centrale (CEC) în care au cerut demisia celor care au organizat alegerile. Oamenii sunt nemulțumiți că nu au existat suficiente de vot și astfel, nu și-au putut ecrpima toți cetățenii opțiunea. Cele mai grave nereguli au existat la secțiile de votare din străinătate, inclusiv București și Londra, unde buletinele de vot s-au epuizat după ce oamenii au așteptat la cozi interminabile, informează News.ro.

UPDATE ORA 00.40: Câștigătorul alegerilor, socialistul Igor Dodon, a ținut o conferință de presă în care a cerut "să se calmeze spiritele" și le-a promis tuturor alegătorilor, atât celor care l-au votat, cât și celor care au susținut-o pe Maia Sandu, că va fi un președinte responsabil.

"Cu toţii am înţeles că am învins. Când am trecut de limita de 820.000 de alegători, noi am depăşit limita de 50 de procente plus 1, sunt date preliminare. Mulţumesc tuturor cetăţenilor din Republica Moldova care mi-au încredinţat viitorul acestei ţări. Eu înteleg foarte bine responsabilitatea care îmi revine de astăzi şi vă promit că voi fi preşedintele tututor", a declarat Dodon, potrivit Digi 24.

UPDATE ORA 23.30 Atmosfera este una extrem de tristă la sediul partidului PAS, formațiunea politica al cărei lider este Maia Sandu. Pro-rusul Igor Dodon este, mai mult ca sigur, noul președinte al Republicii Moldova!

UPDATE ORA 23.20 Rezultate preliminare, după prelucrarea a 95,58% din procesele verbale: Igor Dodon 55,39% vs Maia Sandu 44,61%

UPDATE ORA 23.07 Au fost procesate 93.37% din buletinele de vot. Igor Dodon 55.68% vs Maia Sandu 44.32%

UPDATE ORA 23.04 Alina Rusu, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, a spus că închiderea mai multor secţii înainte de termen, din cauza epuizării celor câte 3.000 de buletine distribuite, trebuie să fie o lecţie şi pentru CEC, şi pentru alte autorităţi implicate în procesul electoral. “Regretăm situația creată când cetăţenii nu au putut să-şi realizez dreptul la vot. E timpul să găsim metode alternative de vot la distanţa, ca alegătorii să nu se mai confrunte cu astfel de situații”, a spus aceasta, conform europalibera.org.

UPDATE ORA 22.55 După ce s-au prelucrat 90% din voturile numărate, Igor Dodon are 55.88% iar Maia Sandu doar 44.12%.

UPDATE ORA 22.11 Până la această oră, Igor Dodon a obținut 57.92% din voturi, iar Maria Sandu a obținut 42.08%, potrivit CEC Moldova. Rezultatele finale vor fi anunțate mâine (luni, 14 noiembrie), la ora 10.00. 

UPDATE ORA 20.00 Cele 3.000 de buletine de vot repartizate la secţia de votare amenajată în sediul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti au fost epuizate în jurul orei 19.00.

UPDATE ORA 18.00 Reprezentanţii Ambasadei au declarat că i-au sfătuit pe cei care încă aşteptau la coadă să meargă la secţia de vot de la Consulatul Republicii Moldova din Bucureşti, însă şi aici este posibil să se epuizeze buletinele, având în vedere că, până la ora 18,00, votaseră în jur de 2.400 de alegători.

UPDATE ORA 17.20 Buletinele de vot în secţiile din străinătate sunt pe terminate.

UPDATE ORA 15.50: Peste 1.242.000 de moldoveni (42,35%) au votat până la această oră. Peste 80.000 de oameni au votat în străinătate, potrivit Adevărul.

UPDATE ora 15.00: Peste 1.130.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au votat. S-a depășit pragul necesar pentru declararea alegerilor valide.

UPDATE ora 14.00:  La ora aceasta, numărul alegătorilor care au votat a depăşit un milion (34,56%), potrivit Adevărul

.

UPDATE ora 12.30: Până la această oră au votat peste 750.000 de moldoveni (26,16%). Maia Sandu a declarat: "Am votat pentru oamenii care cred în muncă, în adevăr, în educaţie, în bun simţ. Dacă alegerile sunt corecte, noi vom câștiga".

UPDATE ora 12.07: Și candidata Maia Sandu a votat la Chișinău.

UPDATE ora 11.00: Până acum, au votat peste 425.000 de alegători, adică 15% dintre cetățenii cu drept de vot.

UPDATE ora 10.10: Traian Băsescu, fostul președinte al României, deținător al cetățeniei moldovene, a votat. Și-a și exprimat public alegerea: Maia Sandu. „Am votat pentru drumul european şi apropierea de România. Orice om care se gândeşte la binele Republicii Moldova va vota pentru Maia Sandu, pentru că Dodon propune anularea Acordului de Asociere cu UE, ceea ce înseamnă că moldovenii vor pierde dreptul la libera circulaţie. Dodon propune aderarea la Uniunea Vamală, Maia Sandu propune apropierea de UE", a declarat Băsescu.

UPDATE ora 9.50: Igor Dodon a mers la una dintre secțiuile de vot alături de familie. Este convins că va ieși președinte. „Astăzi este o zi istorică, de mâine începem o nouă filă în istoria modernă. Am votat pentru viitorul ţării noastre, Moldova are viitor, va fi o ţară independentă, suverană. Am votat împotriva celor care au fost ultimii şapte ani la guvernare, am votat împotriva oligarhilor. Am votat împotriva celor care doresc lichidarea statalităţii. Eu cred că majoritatea cetăţenilor vor ca ţara să meargă într-o altă directie. Voi fi preşedintele tuturor, indiferent de stânga sau dreapta”, a declarat canidatul pro-rus, citat de Adevărul.

Dodon a fost câștigătorul primul tur, după ce a obținut 47,98% din totalul voturilor, în timp ce Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a adjudecat 38,71%.

Secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00, informează Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. În Diaspora există 100 de secții, dintre care 11 în România.

La urne sunt așteptați aproape 3 milioane de moldoveni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net