Moldova fierbe: Ultimatumul protestatarilor pentru alegeri anticipate

Ultima actualizare:

    Moldovenii vor alegeri anticipateSursa foto: Twitter
Moldovenii vor alegeri anticipateSursa foto: Twitter

Duminică a fost o nouă zi de proteste la Chișinău. Mișcările de stradă au ținut până la ora 18:30 iar liderii protestatarilor le-au dat autorităţilor ultimatum să stabilească alegeri anticipate până joi.

Moldova stă pe un butoi cu pulbere! Renato Usatîi și Igor Dodon, liderii partidelor pro-ruse și Andrei Năstase, cel care conduce Platforma Dreptate și Adevăr, au adunat în centrul Chișinăului mii de oameni nemulțumiți de modul în care este condusă Moldova.

Marşul de duminică a început în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, după care manifestanţii s-au îndreptat spre instituţii aflate sub controlul Partidului Democrat (PDM, proeuropean, centru-stânga) - Procuratura Generală, Centrul Anticorupţie, Curtea Constituţională -, contestând din nou influenţa exercitată de controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc.

"Avem un an de când protestăm împotriva acestui criminal care a profanat absolut tot de ce s-a atins", a declarat Andrei Năsatse, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Manifestanţii au adoptat o rezoluţie prin care solicită alegeri parlamentare anticipate.

Mii de oameni din toată ţara au venit la Chişinău pentru a contesta guvernarea condusă de către Partidul Democrat şi pentru a cere alegeri parlamentare anticipate, informează UNIMEDIA.

Deşi iniţial susţinătorii actualei guvernări, din Asociaţia Obştească GARLEM, au anunţat că se vor strânge în faţa unui centru comercial din nordul Chişinăului, dar mitingul a fost anulat. Organizatorii îşi îndeamnă simpatizanţii să rămână astăzi în casele lor, alături de familii, "chiar dacă îşi doresc să se exprime în mod public pentru susţinerea parcursului european".

Fostul premier Ion Sturza, unul din liderii opoziţiei pro-europene, le-a cerut oamenilor să iasă în stradă, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook: "Cum poţi să guvernezi, fiind detestat de propriul popor, cum poţi să te impui, fiind ilegitim? Noi trebuie să-i scoatem la lumină! Prin protest, paşnic, dar protest!"

Forţele de ordine au fost mobilizate în faţa principalelor instituţii ale statului pe care protestatarii le vor picheta, pentru prevenirea incidentelor violente precum cele din 20 ianuarie.

Ministerul moldovean de Interne, Alexandru Jizdan, a mobilizat toate efectivele şi a anunţat că e posibili ca printre demonstranţi să fie infiltraţi agitatori şi provocatori: "Noi facem un apel către organizatorii protestelor să-şi asume ceea ce se va întâmpla în stradă", informează Mediafax.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net