Atacurile de la Paris au prefaţat teroarea din Bruxelles

Ultima actualizare:

    Oameni împuşcaţi sunt găsiţi pe trotuarul din  aţa restaurantului La Belle EquipeFotografii: ap/afp/guliver/getty images
Oameni împuşcaţi sunt găsiţi pe trotuarul din aţa restaurantului La Belle EquipeFotografii: ap/afp/guliver/getty images

Vineri 13 noiembrie 2015, ora 21.20. Paris. Şapte atacuri teroriste sunt declanşate simultan în capitala Franţei.

Două explozii puternice sunt auzite în apropiere de Stade de France, în timpul meciului dintre Franţa şi Germania. Suporterii năvălesc pe gazon şi aşteaptă cu sufletul la gură declanşarea Apocalipsei. Câteva minute mai târziu, o ploaie de gloanţe aruncată din mai multe AK-47 răpune 15 oameni de pe terasa de la Petite Cambodge şi din barul Le Carillon, aflat vizavi. Al patrulea atac are loc pe Rue de la Fontaine au Roi. Teroriştii deschid focul din maşină asupra oamenilor din pizzeria Casa Nostra, ucigând 5 persoane. Maşina atacatorilor se îndreaptă în viteză spre sud-est şi teroriştii atacă barul La Belle Epoque.  Aici sunt ucise 19 persoane. 

Martorii au asistat șocaţi la măcelul din jurul lor
Martorii au asistat șocaţi la măcelul din jurul lor

Urmează măcelul de la sala de concerte Bataclan, de pe bulevardul Voltaire. 89 de oameni veniţi la concertul formaţiei rock Eagles of Death Metal sunt ucişi de ploaia de gloanţe şi de exploziile vestelor de pe atacatorii sinucigaşi. În sala de concert se aflau 1.500 de oameni. Printre victimele de la Bataclan se numără şi românii Ciprian Calciu, de 32 de ani şi Mariana Lăcrămioara Pop, de 29 de ani.

Cine au fost atacatorii? Brigada terorii a fost înfiinţată în cartierul belgian Molenbeek şi e afiliată Statului Islamic. 

O persoană rănită este evacuată de la concertul din Bataclan
O persoană rănită este evacuată de la concertul din Bataclan

Creierul operaţiunii: Abdelhamid Abaaoud, care avea să fie ucis în urma unui atac al poliţiei care a avut loc câteva zile mai târziu în cartierul parizian St. Dennis. Ibrahim Abdeslam s-a aruncat în aer în faţa restaurantului Comptoir Voltaire. Fratele lui, Salah Abdeslam, reuşeşte să scape după atentate şi nu este prins decât săptămâna trecută, în urma unor razii care au loc la periferia Bruxellesului. 

Suporterii invadează gazonul pe Stade de France, după explozii
Suporterii invadează gazonul pe Stade de France, după explozii

La atacurile din Paris mai participă Omar Ismail Mostefai (n.r. s-a aruncat în aer la Bataclan), Bilal Hadfi (n.r. s-a aruncat în aer lângă Stade de France), Ahmad Al Mohammad (n.r. s-a aruncat în aer lângă Stade de France) şi Sami Amimour (n.r. s-a aruncat în aer la Stade de France).

Doi români, răpuşi de gloanţe

✝ Ciprian Calciu şi ✝ Lăcrămioara Pop erau părinţii unui copil
✝ Ciprian Calciu şi ✝ Lăcrămioara Pop erau părinţii unui copil

În atentatele din Paris au murit doi români, Ciprian Calciu şi Lăcrămioara Pop, el din Tulcea şi ea din Baia Mare. Formau un cuplu şi erau părinţii unui copil de 2-3 ani. Cei doi tineri erau în barul La Belle Equipe, situat în arondismentul 11 al Parisului, la o aniversare. Când localul a fost atacat de terorişti sinucigaşi, ei au căzut sub ploaia de gloanţe. Copilul lor era acasă, cu bunica din partea mamei. Un alt român a fost rănit uşor şi a primit îngrijiri medicale.

Oamenii din comuna maramureşeană Coaş spuneau că Lăcrămioara Pop era o fată deosebită, muncitoare, care plecase în Franţa de mai mulţi ani în căutarea unei vieţi mai bune. Acolo l-a cunoscut pe Ionuţ şi l-a născut pe fiul lor. Lăcrămioara mai avea o fată de 11 ani, din prima căsătorie, pe care o adusese la Paris în urmă cu câteva luni. Băieţelul era în România cu bunica din partea mamei.

“Şi Lăcrămioara, şi bărbatul ei lucrau, el era mecanic de lifturi, ea lucra ca barman - ospătar, aveau slujbe bune amândoi. O duceau bine acolo, erau fericiţi”, povesteau cunoscuţii. Ei au fost înmormântaţi la Paris.

Atacuri care au îngrozit planeta

  • SUA - 11 septembrie 2001. Atacurile de la World Trade Center, New York, se soldează cu 2.996 de morţi şi peste 5.000 de răniţi. Sunt un punct de referinţă în istorie, pentru că aduc în prim-plan ameninţarea mondială a jihadiştilor Al Qaeda conduşi de Ossama bin Laden.

  • Spania - 11 martie 2004. Gara Atocha din Madrid. Mai multe bombe ucid pe loc 191 de navetişti. Printre cei care şi-au pierdut viaţa se află şi 16 români. Acesta e de departe cel mai sângeros atac terorist din ultimii 15 ani din Europa. 

  • Marea Britanie - 2 iulie 2005. 52 de oameni, printre care și o româncă, îşi pierd viaţa la metroul londonez după ce patru terorişti afiliaţi Al Qaeda se aruncă în aer la o oră de trafic maxim. Peste 130 de persoane ajung de urgenţă la spital. Sunt avariate trei trenuri şi un autobuz. 

  • Norvegia - 22 iulie 2011. Extremistul Anders Behring Breivik detonează o bombă în Oslo şi apoi declanşează un atac pe insula Utoya unde ucide 77 de copii. El şi-a justificat atacurile explicând că vrea să scape Europa de musulmani.
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net