Mesajul pe care îl transmite Papa Francisc prin refuzul de a purta pantofi roşii. Misterul încălţămintei papale

papa francisc

papa francisc
Papa Francisc a vizitat România în intervalul 31 mai-2 iunie
Foto: AFP

Papa Francisc a efectuat o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai-2 iunie, ocazie cu care a demonstrat încă o dată, că este un om pentru care cumpătarea şi modestia sunt două valori esenţiale. Preţ de trei zile a călătorit de la Bucureşti la Şumuleu Ciuc, Iaşi, Blaj, Sibiu, pentru a transmite un mesaj ed pace, unitate şi iubire necondiţionată. Papa Francisc şi-a închinat întreaga viaţă slăvirii lui Dumnezeu şi propovăduirii înţelegerii. Întotdeauna modest, el a refuzat să poarte veşminte care să transmită un mesaj aflat în neconcordanţă cu principiile sale.

Papa Francisc a devenit Suveran Pontif în urmă cu şase ani şi s-a remarcat, de la bun început, printr-un stil vestimentar foarte simplu, eliminând multe dintre elementele viu colorate şi ornamentele preferate de predecesorul său, Benedict al XVI-lea. Nu este primul Papă care refuză să poarte însemne care ar putea trimite cu gândul la o anumită înclinaţie spre opulenţă.

papa-benedict

papa benedict
Papa Beneidct al XVI-lea a fost ultimul papă care a purtat pantofi roşii
Foto: GettyImages

 Paul al VI-lea a luat lumea prin surprindere în noiembrie 1963 când, la finalul celei de-a doua sesiuni a Conciliului Vatican II, a coborât treptele tronului papal din Bazilica Sf. Petru și a lăsat pe altar coroana papală, renunțând astfel la unul dintre cele mai importante simboluri ale puterii pontificale, relatează historia.ro. 

pantofi-papa

pantofi papa
Aşa arată pantofii pe care ăi poară, în general, Papa Francisc

De altfel, Papa Ioan Paul I a decis să înlocuiască ceremonia de încoronare cu una mult mai simplă. Papa Paul al doilea a continuat pontificatul în aceeali direcţie, declarând la alegerea sa că „nu este momentul să ne întoarcem la o ceremonie și un obiect considerat, pe nedrept, un simbol al puterii temporale ale Papilor”.

papa-francisc-papa-benedict

papa francisc alaturi de papa benedict
Papa Francisc, alături de fostul Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea
Foto: GettyImages

Enigma pantofilor roşii

În rândul clericilor, doar papa este cel care are dreptul, car nu şi obligaţia de a purta pantofii roşii. Obiceiul este documentat încă din perioada medievală, dar originea lui este, de fapt, de inspirație romană. În Antichitatea târzie, împărații romani purtau încălțări roșii, tot ca simbol al autorității. În trecut, pantofii din piele roșie (sau catifea roșie, pentru încălțările de interior) erau decorați cu o cruce aurie, până la Papa Paul al VI-lea, care a eliminat orice tip de ornament.

papa francis-patriarhul-daniel

papa francisc alaturi de patriarhul daniel
Papa Francisc şi Patriarhul Daniel

Papa Ioan Paul al II-lea a preferat să renunțe la pantofii roșii și purta de regulă încălțăminte din piele maronie. Benedict al XVI-lea a fost ultimul papă care a purtat tradiționalii pantofi roșii, căci Francisc preferă pantofii simpli, negri.

 

Citeşte şi

Ultima zi a vizitei Papei Francisc în România. Va beatifica 7 episcopi greco-catolici la Blaj

Ea a făcut veşmântul pe care îl va purta Papa Francisc

Loading...
 
 

Citește și

  • Proiect migălos! Veşmântul pe care Papa Francisc îl va purta în timpul vizitei la Şumuleu Ciuc (Harghita) a fost creat de Cristina Sabău-Trifu, din Satu Mare. De profesie artist plastic, ea a finalizat veşmântul pe data de 19 mai. Sătmăreanca a început să lucreze de la finalul lunii ianuarie, la rugămintea celor din comitetul de organizare a vizitei Suveranului Pontif la Şumuleu Ciuc.

  • papa francisc

    Duminică, 2 iunie, este ultima zi a vizitei pe care Papa Francisc o efectuează în România, însă programul evenimentelor este unul foarte încărcat. Sanctitatea Sa va oficia o ceremonie de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Ulterior se va întâlni cu o comunitate de romi greco-catolici din cartierul Barbu Lăutaru. În final, Suveranul Pontif se va deplasa de la Blaj la Sibiu, unde va avea loc ceremonia de rămas-bun şi decolarea sa spre Roma, în jurul orei, 17.30.