ISIS vinde sclave sexuale pe WhatsApp! Dacă se împotrivesc, femeile sunt ucise

femeie_isis.jpg

sclava isis
Luptătorii ISIS vând fete minore pe Internet ca pe niște simple obiecte
Foto Getty

"Virgină, frumoasă, are 12 ani...Prețul ei se ridică la 12.500 de dolari și se va vinde curând." Așa arată unul dintre sutele de mesaje transmise de memebrii Statului Islamic pe diverse rețele de socializare precum Telegram sau WhatsApp.

Fetele minore sunt vândute pe Internet precum animalele de companie sau armele de către extremiștii islamici. Se estimează că ISIS are în jur de 3.000 de sclave și sunt vândute precum vitele direct de pe telefoanele mobile, după cum relatează Metro.co.uk

Grupul de teroriști distribuie și imagini cu aceste fete, însoțote de numele posesorilor pentru a preveni evadarea lor. Ele sunt ținute captive, dar înainte, contrabandiștii obișnuiau să elibereze 134 de fete pe lună. Această cifră a scăzut însă la 39 o odată la șase săptămâni. 

Mirza Danai, fondatorul unei organizații de ajutorare germano-irakiană, a observat că în ultimele două - trei lunievadarea a devenit tot mai dificilă și mai periculoasă. "Ei înregistrează fiecare sclavă, fiecare persoană și o trece pe numele posesorului. dacă această scapă, fiecare punct de control Daesh sau forță de securitate știe că acea fată a evadat de la posesorul ei." 

sclava_isis.jpg

sclava isis
Evadarea este tot mai dificilă și periculoasă
Foto Getty

Lamiya Aji Bashar a încercat de patru ori să evadeze și a reușit într-un final în luna martie. Pentru ea a fost însă o adevărată cursă a morții în care a trebuit să ajungă cu orice preț în teritoriul controlat de forțele guvernamentale, fiind urmărită de luptătorii ISIS. ea nu fusese singură, dar însoțitoarele ei au fost ucise atunci când au declanșat o mină de teren - au murit Almas, în vârstă de opt ani și Katherine, 20 de ani. Lamiya a supraviețuit, dar a rămas fără vedere la ochiul drept, iar o parte din față i-a fost arsă de explozie. "Chiar dacă aș fi rămas oarbă de ambii ochi tot ar fi meritat pentru că am supraviețuit", a declarat tânăra de 18 ani. 

sclava_isis.jpg

sclava isis
Lamiya Aji Bashar nu mai vede cu ochiul drept și are cicatrici pe chip din cauza exploziei minei
Foto AP

Această practică de a deține sclave face parte din așa-numita credință Yazidi. Suniții consideră acest cult ca nefiind prea uman, combinând elemente ale Islamului, creștinismului și zoroastrismului - o religie antică persană. 

WhatsApp nu tolerează activități de acest gen, astfel că a dezactivat conturile care încălcau temenii și condițiile aplicației.

Loading...

Citește și

  • nadia murad basee taha

    A fost torturată și abuzată sexual timp de trei luni de către extremiștii Statului Islamic. Nadia Murad Basee Taha, o tânără credincioasă Yazidi (monoteiști care cred că Dumnezeu este creatorul lumii, n.r.) în vârstă de numai 21 de ani, a trecut prin suferințe groaznice, trăind la mila teroriștilor ISIS.

  • Peste 5.000 de fete Yazidi au fost capturate şi înrobite de ISIS când jihadiştii au atacat oraşul Sinjar, din nordul Irakului, în august 2014. Femeile, multe adolescente, au fost obligate să se uite cu militanţii ISIS le ucid familiile înainte de a fi vândute ca sclave sexuale. Deşi multe încă rămân în mâinile grupării, unele fete au reuşit să scape şi au povestit clipele de groază prin care au trecut când au fost violate, abuzate şi torturate.