Mărturisirile puciștilor: unii au afirmat că nu știau că iau parte la o lovitură de stat

pucisti.jpg

pucisti
Mai mulți militari puciști au afirmat că nu știau la ce iau parte
Foto: Getty

Tentativa de lovitură de stat din Turcia a îndoliat o lume întreagă, nu doar țara semilunei. Cel puțin 256 de persoane au murit și peste 1400 au fost rănite, după ce militarii puciști au încercat să preia puterea. 2839 dintre ei au fost reținuți, iar mărturisirile lor sunt cu adevărat șocante. Mulți au spus că nu știau în ce se bagă.

Ziarul turc Hurriyet, citat de The Independent, a anunțat că mulți dintre puciștii interogați au afirmat că au primit ordine de la comandanții lor, care le-au spus că iau parte doar la niște exerciții militare, nicidecum la o locitură de stat. Unii dintre soldați au spus că au înțeles în ce s-au băgat doar după ce au văzut civilii că au început să se urce pe tancuri.

Militarii care au luat cu asalt podul Podul Bosfor s-au predat. Toți cei care s-au aflat în cartierul general al armatei au fost arestați. 

soldatii_pucisti.jpg

soldatii pucisti
Soldații puciști de pe Podul Bosfor s-au predat
Foto: Getty
Loading...
 
 

Citește și

 • lovitura de stat turcia

  Tentativa de lovitură de stat din Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă dimineață (16 iulie), după ce populația a ieșit în stradă, la îndemnul președintelui Recep Erdogan. Au urmat luptele în stradă și nici acum nu este clar dacă militarii puciști s-au predat. Bilanțul este însă dramatic: 265 de morți, 1.440 de răniți și 2.839 de militari puciști reținuți.

 • Turcia trăiește vremuri ciudate. Atentatele teroriste sunt la ordinea zilei în marile orașe. Societatea este atât de polarizată încât oamenii vorbeau în șoaptă despre un conflict civil armat. Un vechi război cu separatiștii kurzi a fost reîncălzit, inflamând țara la granița sa din sud-est într-un moment în care Siria și Irak sunt în pline convulsii din cauza violenței, a întrebărilor existențiale și a unui război civil extrem de sângeros.

 • recep tayyip erdogan

  Vineri seară (15 iulie), în Ankara s-au auzit focuri de armă şi explozii, în timp ce în Instabul, ambele poduri peste Bosfor au fost blocate. Premierul turc, Binali Yildirim a anunţat că este o facţiune a armatei care încearcă o lovitură de stat. Preşedintele turc se afla în vacanţă şi a vorbit cu presa prin telefon.

 • Peste 1,500 de militari au fost reținuți în toiul nopții după o lovitură de stat eșuată, menită să înlăture de la putere regimul condus de președintele Turciei Recep Erdogan.

 • Turcia este în haos! În timp ce atât armata cât și guvernul anunță că au situația sub control, forțele armate au deschis focul asupra populației!

 • lovitura de stat turcia

  Este în continuare haos în Turcia, după tentativa armatei de a prelua controlul asupra țării. A doua zi după începerea loviturii de stat, de pe aeroporturile din Ankara și Istanbul nu decolează niciun avion. Mii de oameni sunt blocați acolo, printre care și români.