Mărturiile unui român stabilit în Israel: «Alerg pe scări, de zece ori pe noapte, două etaje, în 45 de secunde»

Ultima actualizare:

    Terorizate de explozii, mame și copii se refugiază în adăposturi, alături de animăluțe Foto: AFP
Terorizate de explozii, mame și copii se refugiază în adăposturi, alături de animăluțe Foto: AFP

Cu sufletul la gură! Etgard Bitel, un cunoscut scriitor, traducător şi ziarist român în vârstă de 72 de ani, originar din Piatra Neamţ, s-a stabilit în 1990 în Israel. El vorbeşte despre spaima provocată de noile tensiuni armate dintre statul evreu şi palestinienii din Fâşia Gaza.

Pentru Etgard Bitel, un român din Piatra Neamţ plecat în Israel de 31 de ani, nu este pentru prima dată când află ceea ce înseamnă războiul. Hamas, o organizaţie paramilitară islamistă, considerată teroristă, revendică teritorii şi se luptă cu statul evreu.„De treizeci de ani trăiesc în Israel, la Ashdod, la patruzeci de kilometri de Fâşia Gaza, stăpânită de gruparea teroristă Hamas. Nu o dată am suferit din cauza tirurilor de rachete trimise din Gaza spre sudul şi centrul Israelului, către zone locuite de civili. Israelul nu a atacat niciodată. Primii care au deschis focul au fost întotdeauna teroriştii din Gaza“, spune Etgard Bitel, care a fost ofiţeral Armatei Române, după ce a absolvit Academia Tehnică Militară „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu.  

Membru al Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limba Română şi redactor şef al publicaţiei „Curierul de Pretutindeni“, Bitel dezvăluie cât de complicată e viaţa locuitorilor din oraşul său. În Ashdod există clădiri care au adăposturi la parter, dar sunt şi imobile mai vechi, care nu au nici un fel de apărare, iar locuitorii sunt obligaţi să stea pe scări pentru a fi feriţi, cât de cât, în timpul bombardamentelor.

„Blocul în care locuiesc are adăpost la parter. Vreau să vă imaginaţi ce înseamnă să fugi de zece ori pe noapte, pe scări, două etaje, în 45 de secunde. Acesta este timpul pe care îl ai de la depistarea rachetei şi până la explozia ei în zona Ashdod”, dezvăluie românul. ”Stai zece minute în adăpost, vrei să te întorci în casă şi, la jumătatea drumului, auzi din nou alarma şi trebuie să te întorci în adăpost“, explică ziaristul.  

Etgard Bitel arată că sunt oraşe mult mai afectate de război: „Noi, la Ashdod, putem spune că încă mai avem o şansă. Cel mai lovit  a fost oraşul Ashkelon, care se găseşte la 25 de kilometri de Gaza, iar timpul de a ajunge într-un adăpost este de 15 secunde. Acest război a pornit, ca întotdeauna, de la un motiv căutat forţat de Hamas. Probabil că într-o zi sau două se va ajunge la o înţelegere şi situaţia se va calma. Întrebarea este: pentru cât timp?“.  


    Cerul, brăzdat de rachetele care aduc moartea Foto: AFP
Cerul, brăzdat de rachetele care aduc moartea Foto: AFP

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
image png
italian masini bucuresti jpg
foto1 viol jpg
nasa foto pexels
maxresdefault jpg
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net