Mărturii din blocul morții din Florida: “Am fost în Iad și am revenit la lumină”

Ultima actualizare:

    Cursă contra-cronometru:  salvatorii caută metodic  supravieţuitori sub  plăcile de beton armatFotografii EPA-EFE
Cursă contra-cronometru: salvatorii caută metodic supravieţuitori sub plăcile de beton armatFotografii EPA-EFE

”Am fost în Iad şi am revenit la lumină!”, acestea au fost primele cuvinte ale lui Steve Rosenthal de 72 de ani, când a fost salvat din turnul groazei care s-a prăbuşit joi, la 1.30 noaptea, în localitatea Surfside, din Florida. El a confirmat că vecinii lui încă sunt sub maldărul uriaş de beton armat...

Durere sfâşietoare pentru rudele celor 150 de persoane date dispărute în dezastrul produs joi în localitatea Surfside, din Florida. Bătrânul Steve Rosenthal, de 72 de ani, a locuit timp de 20 de ani în blocul transformat în mormânt şi a povestit în exclusivitate cum auzea ţipetele vecinilor lui prinşi în cuşca morţii sub maldărul de fiare contorsionate şi beton.Bilanţul dezastrului produs săptămâna trecută a ajuns ieri la 9 morţi şi 150 de persoane date dispărute. Peste 50 de persoane au fost rănite însă salvatorii continuă cu disperare căutările. Rosenthal a povestit cu lux de amănunte că a crezut iniţial că visează când a simţit că fuge patul de sub el şi totul din jurul lui se dărâmă.


    Steve Rosenthal,  72 de ani,  printre primii  supraviețuitori
Steve Rosenthal, 72 de ani, printre primii supraviețuitori

Blocul de 12 etaje avea mari probleme de structură, semnalate încă din 2018 şi trebuia consolidat rapid. Rosenthal crede că a fost un miracol că a supravieţuit pentru că locuia la etajul şapte din 12 şi a povestit cum şi-a croit drum printre zidurile sfărâmate şi fiarele contorsionate. Apartamentul 705 cu două dormitoare, două băi, care avea balconul spre strada Collins s-a făcut zob. El a locuit aici timp de 20 de ani, dar nu a ştiut că stă într-o veritabilă bombă cu ceas. ”Era o linişte de mormânt joi, 24 iunie şi dormeam dus pentru că era ora 1.30. Am auzit o bubuitură ca de tunet şi cinci secunde mai târziu, camera şi patul au început să se zgâlţâie cu putere. Am crezut că visez”, a povestit pentru NY Post, Rosenthal care, deşi ieşit la pensie, încă mai lucrează la o companie publicitară.

«Auzeam ţipetele vecinilor!»

Când un val de praf înecăcios a intrat în dormitorul lui, Rosenthal a fugit în hol. Acolo a auzit cum pică tavanul în camnera alăturată şi pe vecinii lui strigând disperaţi: ”Ajutor” Scoateţi-mă de aici! Vă rog, ajutaţi-mă!”. Rosenthal a recunoscut cu lacrimi în ochi că ”ştia exact cine striga pentru că erau vecinii lui de 20 de ani şi se înţelegea foarte bine cu ei”. Rosenthal a reuşit să iasă de sub dărâmături printr-un miracol: holul lui se afla în apropierea clădirii lipite de blocul de 12 etaje care s-a prăbuşit şi în momentul căderii în gol el se afla la doar doi metri de gura de salvare.

”Am avut un noroc incredibil pentru că apartamentul de lângă mine a fost demolat complet şi am avut pe unde să ies. Sunt convins că sub dărâmături se mai află oameni, prietenii mei”, a mai adăugat bătrânul care a povestit că a petrecut între pereţi aproape o oră. La 1.42 au sosit 30-40 de maşini de pompieri şi Rosenthal a primit primele îngrijiri medicale. A vrut să dea o mână de ajutor, dar a fost trimis la spital pentru că avea o mână strivită. A apucat să îi sune pe părinţii lui, ambii trecuţi de 95 de ani şi să îi liniştească. Le-a spus că a fost în ”iad, dar a ieşit la lumină”.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net