Liderii europeni, critici dure la adresa englezilor. Cameron, considerat principalul vinovat

Ultima actualizare:

    Președintele Comisiei Europene și cel al Parlamentului European au lansat critici dure la aresa britanicilorFoto Getty
Președintele Comisiei Europene și cel al Parlamentului European au lansat critici dure la aresa britanicilorFoto Getty

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a fost cât se poate de umil marți, 28 iunie. când a participat la prima întrunire cu liderii europeni după referendum. Oficialii Uniunii Europene consideră Brexitul o decizie tristă, dar pragmatică.

Trilioane de dolari au fost șterși de pe piața mondială de când a avut loc referendumul, iar viitorul Regatului Unit este incert după ce Scoția a pus din nou problema obținerii independenței. sute de britanici au luat zilele trecute străzile marilor orașe cu asalt pentru a protesta împotriva Brexitului, relatează France24.com

După mai multe ore de discuții în Bruxelles, președintele Consiliului European, Donald Tusk a ajuns la concluzia că Marea Britanie are nevoie de puțin timp pentru a-și reveni după șocul referendumului înainte de a înainta procedurile de ieșire din Uniune. 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a pus însă în gardă pe britanici, spunându-le că totuși nu vor avea la dispoziție chiar luni de gândire. el a afirmat că în cazul în care noul premier britanic dorește ca țara să rămână în UE, Articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene ar trebui activat "la două săptămâni după punerea în funcție". Dacă însă noul premier dorește părăsirea Uniunii, atunci situația "ar trebui rezolvată chiar a doua zi după investirea sa în funcție". 

Una dintre problemele principale puse a fost rediscutarea liberei circulații care va trebui renegociată și fiind de altfel principalul motiv pentru care englezii au votat pentru ieșirea din UE. David Cameron a declarat că nu are niciun regret că a organizat referendumul.  

Nigel Farage nu a scăpat nici el oportunitatea de a-i "ataca" pe liderii europeni, în special pe Juncker care inițial l-a întrebat în glumă de ce s-a mai prezentat la summit. "Când am venit aici în urmă cu 17 ani și am spus că voi conduce o campanie de scoatere a Marii Britanii din UE, toți ați râs de mine, dar acum se pare că nu mai râdeți", a afirmat Farage. 

În general, liderii europeni au criticat destul de dur alegerea britanicilor și îi îndeamnă pe aceltia să inițieze procesul de excludere din Uniune "cât mai repede posibil". Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a considerat pe Cameron principalul responsabil pentru această situație și că a "luat ostatic destinul unui întreg continent doar pentru interesele sale politice interne."

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net