Italienii şi-au ales preşedintele! Cine este noul şef de stat

Ultima actualizare:

    Sergio Mattarella a fost ministru al Justiţieicaptură video
Sergio Mattarella a fost ministru al Justiţieicaptură video

Judecătorul Sergio Mattarella (73 de ani) a obţinut sâmbătă 505 voturi din partea marilor electori, suficiente pentru a devenit preşedintele Italiei, potrivit numărătorii voturilor care încă nu s-a încheiat în Parlament, relatează AFP.

Atunci când candidatul susţinut de şeful Guvernului Matteo Renzi a atins pragul necesar, numărătoarea difuzată în direct la televiziune s-a oprit pentru câteva minute, timp în care Parlamentul a răsunat de aplauze prelungite.

Şeful Guvernului, Matteo Renzi, le-a cerut joi aleşilor Partidului Democrat (PD) să lase buletinele goale la primele trei tururi, după care să îl aleagă pe Sergio Mattarella, un sicilian puţin cunoscut marelui public şi care nu s-a exprimat până în prezent în presă.

În primul tur, joi după-amiază, au fost 538 de voturi albe. Vineri dimineaţă, numărul lor a fost de 531, iar după-amiază, în cel de-al treilea tur, aproximativ la fel, în timp nicio mişcare notabilă nu a fost înregistrată în privinţa altor nume apărute joi.

A intrat în politică după ce Mafia i-a ucis fratele

"Sergio Mattarella este un om al legii", a declarat Renzi, joi, în faţa aleşilor din PD. Intrat în politică după asasinarea de către Mafie a fratelui său, preşedintele regiunii Sicilia, Mattarella a fost membru al Parlamentului timp de 25 de ani şi de cinci ori ministru.

Dar alegerea acestui fost creştin-democrat, trecut în rândul stângii deoarece considera că familia sa politică este prea aproape de Silvio Berlusconi, pune la încercare relaţia pe care Renzi a stabilit-o cu Berlusconi, care l-a ajutat în ultimele luni să obţină adoptarea mai multor reforme combătute de aripa stângă a PD.

În opinia editorialistului La Stampa, Federico Geremicca, alegerea a lui Mattarella ar fi un "succes de proporţii" pentru şeful Guvernului, dar şi "primul act al unei posibile noi faze politice cu evoluţii periculos de nesigure", în măsura în care între partidul său cu multiple fracturi şi continuarea dialogului cu Berlusconi, "Matteo Renzi a ales PD".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net