ISIS folosește arme chimicale de pe vremea Primului Război Mondial, în ofensiva de la Mosul!

ofensiva_mosul.jpg

ofensiva mosul isis
Ofensiva de la Mosul a început luni (17 octombrie)
Foto: AFP

Potrivit oficialilor americani, gruparea teroristă ISIS va folosi arme chimicale în lupta din Mosul, una dintre cele mai mari ofensive militare din Irak, care a început luni (17 octombrie). Orașul Mosul, aflat sub dominația Statului Islamic, este câmpul de luptă al teroriștilor și al armatei și miliției irakiene, cărora li s-au alăturat și Unitățile de Mibukuzare Populară.

Zeci de mii de oameni - militari, rebeli kurzi, polișiști și membri ai coaliției anti-Isis au început asaltul asupra orașului Mosul, ultimul bastion important al teroriștilor din Irak, Mosul, situat la circa 500 km nord de capitala irakiană Bagdad, se află sub controlul ISIS din iunie 2015, când forțele guvernamentale și-au abondat armele și au fugit. Acum, armata irakiană încearcă să elibereze orașul, însă este o luptă extrem de grea. Pentru a ajunge în Mosul, trupele irakiene au eliberat mai multe orașe din apropiere.

Oficialii americani au avertizat că dețin informații conform cărora jihadiștii vor folosi arme chimicale de pe vremea Primului Război Mondial, mai exact iperita, cunoscut și drept „gazul muștar”. Acesta este un agent chimic extrem de persistent, al cărui efect durează mai multe zile. Nu este prima oară când ISIS folosește arme chimice. Sute de trupe militare britanice și americane sunt expuse riscului, potrivit Daily Star

Armata și miliția irakiană dorește eliberarea orașului Mosul de sub ocupația Statului Islamic. Sunt susținuți de Unitățile de Mobilizare Populară, în mare parte formate din musulmani șiiți, dar printre aceștia se află și creștini, suniți, dar și alte grupuri etnice și religioase. Tunelurile și tranșeele din sudul orașului Mosul sunt principalele ținte ale onfesivei.

Locuitorii orașului Mosul, folosiți drept scuturi umane de către jihadiști

ofensiva_mosul_2.jpg

ofensiva mosul isis
Armata irakiană dorește recucerirea orașului Mosul
Foto: AFP

 

Victime colaterale ale acestui război sunt locuitorii orașului Mosul. Aceștia sunt reținuți împotriva voinței lor de către jihadiști ai grupării ISIS care folosește „scuturi umane” în fața ofensivei în curs a forțelor irakiene, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului. În Mosul se află aproximativ 8.000 de teroriști care se apără îndârjit și folosesc civilii drept scuturi umane.

ofensiva_mosul_3.jpg

ofensiva mosul isis
Militanţii ISIS au montat dispozitive explozive improvizate de-a lungul oraşelor şi au lansat o serie de atacuri sinucigaşe asupra forţelor kurde şi irakiene
Foto: AFP
Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1