Imagini terifiante din Rusia. Se ascunde sub preș numărul real de victime făcute de Covid?

Ultima actualizare:

    FOTO: captură video CNN
FOTO: captură video CNN

Picioarele unui trup lipsit de viață atârnă pe o targă aflată într-un spital, în timp ce pacienții cu coronavirus se luptă pentru viața lor la doar câțiva metri distanță. O femeie în vârstă abia mai respiră, într-un gâfâit disperat, acesta fiind fondul sonor sumbru într-unul din numeroasele videoclipuri tulburătoare filmate cu telefonul mobil în spitalele din Rusia.

„Așa arată nopțile noastre: îngrozitoare”, spune o voce masculină care povestește pentru CNN filmarea. Un sindicat al medicilor asociat opoziției ruse - „Alianța medicilor” - a precizat că acest clip a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie de către un cadru medical de la spitalul din Ulyanovsk, un oraș aflat la aproximativ 700 de kilometri est de Moscova.

„Încă două în secția noastră”, spune bărbatul, în timp ce îndreaptă camera spre un cadavru. „Ăsta este modul în care Covid-19 ucide pe toată lumea.”

Videoclipul înfricoșător este doar unul dintre multele obținute de CNN, care dezvăluie condițiile îngrozitoare din interiorul spitalelor supraaglomerate. Unele imagini surprinse în morgi arată trupuri dezbrăcate, îngrămădite unele peste altele pe podele murdare, scenele semănând mai degrabă ca zone de război decât spitale.

În timp ce Rusia se luptă să controleze pandemia, clipurile ridică semne de întrebare cu privire la numărul real de morți, speculându-se că ar fi mult mai mare decât sugerează cifrele oficiale.

Rusia spune că, până în 16 noiembrie, peste 33.000 de persoane au murit din cauza Covid-19. Dar acest număr este contestat de criticii Kremlinului care spun că autoritățile nu raportează toate cifrele.

„Cred că cifra reală este de aproximativ 130.000 de oameni”, a declarat Alexey Raksha, fost statistician guvernamental, care a făcut estimări pe baza datelor oficiale privind numărul total de decese, care au fost comparate cu cifre înregistrate în anii trecuți.

Folosind datele din registrele locale, Raksha estimează că Rusia a atins aproximativ 160.000-170.000 de decese în plus din aprilie și până în noiembrie. El atribuie aproximativ 80% din aceste decese Covid-19 - un număr mediu evidențiat de statistici similare publicate de țările occidentale, potrivit digi24.ro.

Între aprilie și septembrie 2020, cifra oficială a excesului de mortalitate al Rusiei a fost cu aproximativ 117.000 de decese în plus, comparativ cu anul trecut, potrivit Rosstat, agenția rusă de statistici. Numărul oficial de morți Covid-19 pentru această perioadă este de aproximativ 21.000 de persoane.

Datele Rosstat pentru octombrie și noiembrie încă nu sunt disponibile, însă, având în vedere datele oficiale raportate, răspândirea pandemiei s-a accelerat.

Raksha spune că a demisionat de la Rosstat în iulie, după ce a făcut declarații publice critice cu privire la modul în care agenția numără decesele legate de coronavirus. El spune că discrepanța dintre cifrele oficiale și calculele sale este uriașă.

Urmărește clipul cu imaginile terifiante aici

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net