Imagini fascinante: Makoko, satul plutitor de lângă Lagos

makoko_auf_dem_wasser_5208472599.jpg

sat plutitor lagos makoko
Casele din Makoko plutesc pe structuri din lemn și butoaie din plastic
Foto Wikipedia
Citeste tot despre: 

În Africa există unele dintre cele mai ostile locuri. În ciuda condițiilor vitrege, în laguna Lagos (Nigeria) există un sat care plutește efectiv pe structuri din lemn și butoaie din plastic. Deși oamenii care locuiesc aici se află în permanență sub amenințarea evacuării din cauza creșterii nivelului apei, aici a fost creată o inovație în domeniul educației – școlile plutitoare.

Conform The Guardian, Makoko este un sat situat Lagos, fosta capitală a Nigeriei, pe malul lagunei cu acelaşi nume. Întreaga infrastructură rurală este construită astfel încât să plutească pe apa al cărei nivel amenință mereu să crească. Singurul mijloc de deplasare în acest sat este cu barca, printr-un adevărat labirint de „străduțe”.

makoko_auf_dem_wasser_5209071738.jpg

sat plutitor lagos makoko
Singurul mijloc de deplasare prin Makoko este barca
Foto Wikipedia

Satul este plin de viață și fascinant de diversificat. Dacă faci o plimbare cu barca printre căsuțele plutitoare, poți vedea femei care afumă pește, copii pe jumătate dezbrăcați care fac un fel de canotaj cu propriile bărci sau credincioși care cântă și dansează în biserici improvizate pe bărci.

4500.jpg

sat plutitor lagos makoko
În Makoko există două școli plutitoare
Foto The Guardian

Potrivit sursei citate, Makoko este de fapt o așezare formată din șase cătune și poate fi considerată o adevărată lume a apelor. De asemenea, nu se cunoaște cu certitudine câți locuitori se află în Makoko. Estimările variază între 40.000 și 300.000 de locuitori. În Makoko nu se află decât două școli primare, fondate în anul 2008, care sunt în esenţă niște căsuțe plutitoare.

Guvernul statului Lagos, membru al federaţiei nigeriene, atrage mai mulți investitori și organizează diverse strategii pentru a dezvolta această regiune și a reduce sărăcia. Nu toți locuitorii sunt însă de acord cu planurile de dezvoltare a satelor. Marile probleme pe care le impun condițiile relativ insalubre din Makoko sunt bolile (malaria, boli respiratorii și malnutriția).

Iată cum arată Makoko, o lume a apelor:

Loading...

Citește și

  • africa

    Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar românii au început deja să se pregătească pentru Sărbători. Cum una dintre cele mai apreciate tradiţii în mediul rural rămâne în continuare tăiatul porcului, Răzvan Anghelescu de la "Vax Populi" s-a gândit să-i întrebe pe românii simpli ce animale cred că mănâncă alte popoare de pe un continent îndepărtat.

  • Despre Africa de Sud jumătate e adevăr, jumătate legendă. Suntem de 4 zile în ţara care găzduieşte CM şi impresiile contradictorii persistă.

  • sat, satean, singur, drum, marmura

    Au plecat rând pe rând, la oraş. Gheorghe Gheorghesc, de 70 de ani, este singurul care nu a părăsit satul Alun care avea pe vremuri peste o sută de gospodării. În zonă, marmura este peste tot, aşa că drumul şi mănăstirea din zonă sunt construite din acest material preţios.

  • Îşi fac cruce, se roagă şi sărută icoana din care curg, pe obrazul stâng, şiroaie de lacrimi. O icoană a părintelui Arsenie Boca a tulburat satul Puşcaşi din judeţul Vaslui.