Povestea tristă a celui mai păzit rinocer din lume

h_53495118.jpg

rinocer, sudan, kenya, mort
Sudan avea 45 de ani şi suferea de toate bolile bătrâneţii
foto EPA
Citeste tot despre: 

Sudan, ultimul mascul din specia de Rinocer Nordic Alb a murit la vârsta de 45 de ani. În ultimii ani de viaţă Sudan nu ieşea la păscut fără să fie însoţit de cel puţin patru soldaţi înarmaţi până în dinţi şi supravegheat din aer de un elicopter. El îşi ducea veacul în rezervaţia Ol Pejeta, din Kenya, însă luni, 19 martie, veterinarii au trebuit să îl eutanasieze din cauza unor afecţiuni specifice vârstei.

Toate încercările de a salva de la extincţie specia au eşuat. Sudan nu a reuşit să facă pui cu cele două femele (fiica şi nepoata), ultimele din specie, dar a reuşit să intre în istorie după ce îngrijitorii i-au făcut un cont la o agenţie de matrimoniale. Prin intermediul site-ului Tinder, Sudan a reuşit să strângă în anii trecuţi donaţii de peste 9 milioane de dolari şi să finanţeze un centru de cercetare în cadrul căruia oamenii de ştiinţă încearcă să descopere tehnici de resuscitare a speciei de Rinocer Nordic Alb.

rinocer, sudan, najin, fatu, kenya, mortZoom
Femelele Najin şi Fatu sunt ultimele exemplare din specia de rinocer nordic alb
foto EPA

Toate încercările de fertilizare in vitro au eşuat, însă oamenii de ştiinţă speră ca în viitorul îndepărtat să dezvolte tehnici care să permită salvarea speciei. Rinocerii din această specie trăiesc până la 50 de ani şi au fost vânaţi cu sălbăticie de braconieri în ultimii 50 de ani, fiind extrem de apreciaţi de vânători ca trofee. Peste 2.000 de oameni de ştiinţă din întreaga lume speră ca ingineria genetică să reuşească într-o bună zi să recreeze în laborator un exemplar folosind ovulele celor două femele Najin şi Fatu şi sperma bătrânului Sudan. Ultimele 24 de ore din viaţa bătrânului rinocer, care avea 90 de ani în ani omeneşti, au fost un calvar. Nu se mai putea ridica în picioare din cauza reumatismului şi artritei, se răsucea de pe o parte pe alta pentru că o dermatită severă îi produsese nişte răni sângerânde şi implora ca întreaga suferinţă să îi fie curmată.

rinocer, sudan, najin, fatu, kenya, mortZoom
Sudan era păzit de armată 24 de ore din 24
foto EPA

Cu câteva ore înainte ca Sudan să îşi dea ultima suflare, cercetătorii coordonaţi de directorul rezervaţiei Ol Pejeta au prelevat material genetic în speranţa că într-o bună zi „ştiinţa modernă va reuşi să creeze în laborator un alt mascul din specia dc rinocer nordic alb”. Specia a fost decimată din cauza cererii mari de coarne de rinocer în Vietnam şi China unde acestea erau folosite în medicina tradiţională şi pe post de talismane. În 2017, Sudan a fost desemnat de site-ul Tinder drept „cel mai râvnit burlac din lume”, iar organizaţia Wild Aid cu sediul în San Francisco, SUA s-a angajat să se ocupe pe o perioadă nedeterminată de paza şi protecţia lui. Cheltuielile cu paza şi protecţia rinocerului au fost evaluate la sume cuprinse între 35.000 de dolari şi 70.000 de dolari pe an.

loading...
Loading...

Citește și