Povestea tristă a celui mai păzit rinocer din lume

Ultima actualizare:

    Sudan avea 45 de ani şi suferea de toate bolile bătrâneţiifoto EPA
Sudan avea 45 de ani şi suferea de toate bolile bătrâneţiifoto EPA

Sudan, ultimul mascul din specia de Rinocer Nordic Alb a murit la vârsta de 45 de ani. În ultimii ani de viaţă Sudan nu ieşea la păscut fără să fie însoţit de cel puţin patru soldaţi înarmaţi până în dinţi şi supravegheat din aer de un elicopter. El îşi ducea veacul în rezervaţia Ol Pejeta, din Kenya, însă luni, 19 martie, veterinarii au trebuit să îl eutanasieze din cauza unor afecţiuni specifice vârstei.

Toate încercările de a salva de la extincţie specia au eşuat. Sudan nu a reuşit să facă pui cu cele două femele (fiica şi nepoata), ultimele din specie, dar a reuşit să intre în istorie după ce îngrijitorii i-au făcut un cont la o agenţie de matrimoniale. Prin intermediul site-ului Tinder, Sudan a reuşit să strângă în anii trecuţi donaţii de peste 9 milioane de dolari şi să finanţeze un centru de cercetare în cadrul căruia oamenii de ştiinţă încearcă să descopere tehnici de resuscitare a speciei de Rinocer Nordic Alb.


    Femelele Najin şi Fatu sunt ultimele exemplare din specia de rinocer nordic albfoto EPA
Femelele Najin şi Fatu sunt ultimele exemplare din specia de rinocer nordic albfoto EPA

Toate încercările de fertilizare in vitro au eşuat, însă oamenii de ştiinţă speră ca în viitorul îndepărtat să dezvolte tehnici care să permită salvarea speciei. Rinocerii din această specie trăiesc până la 50 de ani şi au fost vânaţi cu sălbăticie de braconieri în ultimii 50 de ani, fiind extrem de apreciaţi de vânători ca trofee. Peste 2.000 de oameni de ştiinţă din întreaga lume speră ca ingineria genetică să reuşească într-o bună zi să recreeze în laborator un exemplar folosind ovulele celor două femele Najin şi Fatu şi sperma bătrânului Sudan. Ultimele 24 de ore din viaţa bătrânului rinocer, care avea 90 de ani în ani omeneşti, au fost un calvar. Nu se mai putea ridica în picioare din cauza reumatismului şi artritei, se răsucea de pe o parte pe alta pentru că o dermatită severă îi produsese nişte răni sângerânde şi implora ca întreaga suferinţă să îi fie curmată.


    Sudan era păzit de armată 24 de ore din 24foto EPA
Sudan era păzit de armată 24 de ore din 24foto EPA

Cu câteva ore înainte ca Sudan să îşi dea ultima suflare, cercetătorii coordonaţi de directorul rezervaţiei Ol Pejeta au prelevat material genetic în speranţa că într-o bună zi „ştiinţa modernă va reuşi să creeze în laborator un alt mascul din specia dc rinocer nordic alb”. Specia a fost decimată din cauza cererii mari de coarne de rinocer în Vietnam şi China unde acestea erau folosite în medicina tradiţională şi pe post de talismane. În 2017, Sudan a fost desemnat de site-ul Tinder drept „cel mai râvnit burlac din lume”, iar organizaţia Wild Aid cu sediul în San Francisco, SUA s-a angajat să se ocupe pe o perioadă nedeterminată de paza şi protecţia lui. Cheltuielile cu paza şi protecţia rinocerului au fost evaluate la sume cuprinse între 35.000 de dolari şi 70.000 de dolari pe an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net