Iată cum este sărbătorit Moş Nicolae în lumea largă!

Ultima actualizare:

    Copiii se tem de asistentul de culoare al lui Moş Nicolae, numit Zwarte Piet sau “Petru cel Negru”
Copiii se tem de asistentul de culoare al lui Moş Nicolae, numit Zwarte Piet sau “Petru cel Negru”

E decembrie, luna cadourilor, iar primele daruri le primim de la “bătrânul care aduce iarna”. De Moş Nicolae, copiii cuminţi găsesc dulciuri şi jucării în ghetuţe, iar cei răi, potrivit tradiţiei, nuieluşe. La fel ca la români, în Europa, 6 decembrie a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Petru cel Negru îi «sperie» pe copii

În „Ţara lalelor”, Sfântul Nicolae vine cu câteva săptămâni mai devreme. Astfel are timp să verifice cât de cuminţi au fost pr ichindeii, dar şi să-şi noteze cadourile dorite de cei mici. El vine pe un vas cu aburi şi în fiecare an alege altă localitate. Pentru el se organizează o paradă spectaculoasă şi e întâmpinat de oficialităţile oraşului ales. Micuţii care au fost ascultărori primesc bănuţi de ciocolată, iar cei obraznici săculeţi cu sare. Sfântul Nicolae are şi un asistent, Zwarte Piet sau “Petru cel Negru”, de care prichindeii se tem.

Nikolaos e considerat protectorul ţării

Aceasta este una dintre cele mai iubite sărbători de către greci, mai ales că Sf. Nicolae, sau Nikolaos, este considertat ocrotitorul ţării şi „patronul” protector al marinarilor. Navele nu pleacă la drum fără o icoană a sfântului la bord, iar de Crăciun sunt aprinse în toate porturile şi pe toate vasele lumini albe şi albastre.

Năzdrăvanii primesc doar cartofi cruzi

În „Ţara celor 100 de castele”, de Sf. Nicoae, numit Svati Mikulas, e prilej de mare sărbătoare. Cehii organizează procesiuni la care participă Sf . Nicolae, cel care aduce daruri copiilor, un diavol care ia cu el copiii obraznici şi un înger care vorbeşte despre faptele bune ale copiilor. „Năzdrăvanii” primesc în ghetuţe doar cartofi cruzi şi câteva bucăţele de cărbune, în schimb, cei buni se aleg cu dulciuri, nuci şi jucării.

Sfântul Nicolae «zboară» pe calul său

În Belgia, Sfântul Nicolae, numit „Sinterklaas”, zboară pe calul său pe deasupra caselor şi aruncă, prin hornuri, daruri pentru toţi. Atunci când nu are cal, soseşte cu avionul, cu vaporul, sau cu trenul şi are parte de festivaluri pe oriunde trece. Bisericele organizează strângeri de fonduri pentru copiii sărmani. Cei ascultători găsesc în ghetuţe marţipan, prăjiturele în forma sfântului sau portocale.

Micuţii îi scriu moşului scrisori

În Bavaria, de exemplu, Sankt Nikolaus are înfăţişarea unui episcop, cu barbă lungă şi baston specific şi vine pe un măgar sau pe un cal alb. Pe lângă ghetuţe, copii pregătesc în ajun o scrisoare în care le sunt înşirate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului. Dacă nu au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se deghizează în Moş Nicolae şi colindă la casele vecine, pentru a primi dulciuri.

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net