Iată cum este sărbătorit Moş Nicolae în lumea largă!

mos_nicolae_olanda.jpg

mos nicolae
Copiii se tem de asistentul de culoare al lui Moş Nicolae, numit Zwarte Piet sau “Petru cel Negru”

E decembrie, luna cadourilor, iar primele daruri le primim de la “bătrânul care aduce iarna”. De Moş Nicolae, copiii cuminţi găsesc dulciuri şi jucării în ghetuţe, iar cei răi, potrivit tradiţiei, nuieluşe. La fel ca la români, în Europa, 6 decembrie a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Petru cel Negru îi «sperie» pe copii

În „Ţara lalelor”, Sfântul Nicolae vine cu câteva săptămâni mai devreme. Astfel are timp să verifice cât de cuminţi au fost pr ichindeii, dar şi să-şi noteze cadourile dorite de cei mici. El vine pe un vas cu aburi şi în fiecare an alege altă localitate. Pentru el se organizează o paradă spectaculoasă şi e întâmpinat de oficialităţile oraşului ales. Micuţii care au fost ascultărori primesc bănuţi de ciocolată, iar cei obraznici săculeţi cu sare. Sfântul Nicolae are şi un asistent, Zwarte Piet sau “Petru cel Negru”, de care prichindeii se tem.

Nikolaos e considerat protectorul ţării

Aceasta este una dintre cele mai iubite sărbători de către greci, mai ales că Sf. Nicolae, sau Nikolaos, este considertat ocrotitorul ţării şi „patronul” protector al marinarilor. Navele nu pleacă la drum fără o icoană a sfântului la bord, iar de Crăciun sunt aprinse în toate porturile şi pe toate vasele lumini albe şi albastre.

Năzdrăvanii primesc doar cartofi cruzi

În „Ţara celor 100 de castele”, de Sf. Nicoae, numit Svati Mikulas, e prilej de mare sărbătoare. Cehii organizează procesiuni la care participă Sf . Nicolae, cel care aduce daruri copiilor, un diavol care ia cu el copiii obraznici şi un înger care vorbeşte despre faptele bune ale copiilor. „Năzdrăvanii” primesc în ghetuţe doar cartofi cruzi şi câteva bucăţele de cărbune, în schimb, cei buni se aleg cu dulciuri, nuci şi jucării.

 

 

 

 

 

 

Sfântul Nicolae «zboară» pe calul său

În Belgia, Sfântul Nicolae, numit „Sinterklaas”, zboară pe calul său pe deasupra caselor şi aruncă, prin hornuri, daruri pentru toţi. Atunci când nu are cal, soseşte cu avionul, cu vaporul, sau cu trenul şi are parte de festivaluri pe oriunde trece. Bisericele organizează strângeri de fonduri pentru copiii sărmani. Cei ascultători găsesc în ghetuţe marţipan, prăjiturele în forma sfântului sau portocale.

Micuţii îi scriu moşului scrisori

În Bavaria, de exemplu, Sankt Nikolaus are înfăţişarea unui episcop, cu barbă lungă şi baston specific şi vine pe un măgar sau pe un cal alb. Pe lângă ghetuţe, copii pregătesc în ajun o scrisoare în care le sunt înşirate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului. Dacă nu au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se deghizează în Moş Nicolae şi colindă la casele vecine, pentru a primi dulciuri.

 

Loading...

Citește și

 • urari de mos nicolae

  Sărbătoarea Sfântului Nicolae se apropie cu pași repezi, iar cei care nu își pot bucura apropiații cu daruri, o pot face și în alt fel, mai ales că tehnologia a evoluat destul de mult încât să permită comunicarea la distanțe de mii de kilometri. Iată câteva idei de urări de Moș Nicolae, pentru a le arăta celor dragi că nu i-ai uitat, chiar dacă sunt departe de tine.

 • cadouri de mos nicolae

  Dacă aveți simțul umorului și îl puteți împărți cu partenerul de viață sau cu cei dragi, cele mai trăsnite cadouri de Moș Nicolae cu siguranță vă vor bucura pe amândoi. De ce să vă rezumați la banalele dulcuriu sau accesorii de îmbrăcăminte atunci când vine vorba de daruri?

 • andreea balan

  Noaptea de Moș Nicolae este una specială chiar și pentru artiști, care chiar dacă, uneori, nu reușesc să își petreacă Sărbătorile de iarnă alături de familie, se distrează făcând ceea ce le place cel mai mult. Acesta este și cazul Andreei Bălan (31 de ani), care a fost foarte ocupată în noaptea dintre sâmbătă (5 decembrie) și duminică (6 decembrie).

 • Sfântul Ierarh Nicolae, sărbătorit de creştinii din întreaga lume la 6 decembrie, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi sfinţi ai creştinătăţii.

 • idei de cadouri de mos nicolae

  Se apropie cu repeziciune noaptea dintre sâmbătă (5 decembrie) și duminică (6 decembrie), iar toată lumea intră în panică, în căutare de idei de cadouri de Moș Nicolae. Sărbătoarea este un prilej de bucurie pentru toată lumea, mai ales că este ocazia potrivită pentru cadouri simple, dar personale și jucăușe.

 • mos nicolae este adevaratul mos craciun

  Sfântul Nicolae, renumit printre creştini pentru bunătatea sa, cunoscut drept Moş Nicolae şi sărbătorit în fiecare an la 6 decembrie, este adevăratul Moş Crăciun. Santa Claus din lumea anglofonă a apărut chiar prin deformarea cuvântului "Sinterklaas" care înseamnă Sfântul Nicolae. Unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, Nicolae a fost supranumit „Făcătorul de Minuni”, păstrând şi rolul de Moş Crăciun pentru copii.

 • Cadouri de Moș Nicolae pentru ea

  Mai sunt doar câteva zile din noiembrie, și pentru că toată lumea iubește sărbătorile de iarnă, am început deja să ne gândim la cadouri. În cazul în care tu nu ai intrat deja în febra aia, deși pentru binele relației tale, ar cam fi cazul să o faci (sic!), noi am pregătit o listă de potențiale cadouri de Moș Nicolae pentru iubita ta. Bineînțeles. toate (mai mult sau mai puțin) high-tech.

 • Cadouri de Moș Nicolae pentru el

  Cum seara magică de 6 decembrie este momentul în care oamenii își oferă cadouri unii altora într-un mod discret, cuplurile își dedică acest moment special pentru a-și bucura partenerul/partenera cu un mic dar simbolic, din dragoste.